Rozšíří Heřmánek řady hřebců KK?

Že je chov koní Kinských v krizi ví každý. Omezený počet klisen s velmi omezeným počtem hřebců a žádný nový na obzoru, to je cesta, kterou není radno se vydávat. Přesto po ní SCHKK kráčí.

Nově byl pro letošek do PK hřebců KK zapsán Quäntchen Glück (Quaterback - Kolibri), takže vlaštovka na obzoru opravdu je, ačkoliv zcela bez KK krve (genů). Ten obdržel licenci i pro SCHCS.
Na výkonnostní zkoušky, které se konají 13. září je zatím přihlášen jediný hřebec s KK krví. Je jím letos čtyřletý Heřmánek (Quick Lauro Z - Div I - Lumen). Ze stejné rodiny jako Heřmánek pochází i Yellow Man (Lotar), jehož bába Holly je prabábou Heřmánka. 

Budou mít chovatelé KK možnost širšího výběru hřebců? Budou tak moci splnit "žádost" svého svazu o využívání "svých" hřebců a nehledání lepších jinde (ach ta ironie, když v zahraničí kinské klisny rodí úspěšná hříbata po zahraničních hřebcích, zatímco se žluťáci v ČR stále plácají na stejném místě)? Potenciál mají koně Kinští stále velký, jen se den za dnem jejich konkurenceschopnost ve světě snižuje. Oni totiž žluťáci už nejsou takovou raritou a zahraniční chovatelé je dávno umí chovat sami. Aby si KK sami nezabouchli dveře...

PS: Rovnou zodpovím otázku proč píší o KK. Když máte kamarádku, která o nich mluví denně, nelze se tomu vyhnout, viď Petro? :-)


Komentáře

  1. Naprosto s vámi souhlasím, zahraničí si produkuje velmi pěkné isabely po renomovaných hřebcích a u nás se točí dokola 5 hřebců KK. Zajímavé je i to, že přední chovatelé zahraničních isabel chovají právě na klisnách Kinských ve spojení se hřebci jako Quaterback aj. Ale u nás to nejde! Nechápu, proč bych neměla upřednostňovat špičkového hřebce a na svou klisnu musela využívat průměrných a podprůměrných hřebců zapsaných ve SCHKK. Pokud svaz takové hřebce nemá, nemůže se divit v jakém stavu je u nás dnes chov Kinských koní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím. Viz. http://equitinas.blogspot.cz/2013/09/jak-svaz-chovatelu-koni-kinskych.html Přístup Svazu chovatelů KK mě skutečně překvapil.

      Vymazat
  2. Děkuji za odkaz, velmi pěkný článek/reakce na ročenku SCHKK. To snad ani není možné, po přečtení mám pocit, že svaz pojal podezření, že je tu snad jen sám pro sebe?!

    OdpovědětVymazat
  3. Chov koní Kinských v krizi? KOMEDIE Překvapilo mě že to takto funguje ( dá-li se to tak nazvat ) od roku 2005 a roku 2014 se teprve projednává jakým směrem to půjde. Co vlastně od těchto koní budeme očekávat. Teprve teď se řeší to jak se bude předvádět na zkouškách, co vše ve zkouškách bude atd. To vše je již teď ostuda, jak toto vše můžete řešit po 9ti letech? Můžete. Buď je to tak, že už se ti v samém základu ( malá skupina ) dostatečně nasytili a tak se teda tomu dá nějaký řád aby se lidi umlčeli, nebo je to jen na oko útěcha, která se stejně nebude dodržovat. Zasedání KK byla fraška. Dokonce si tam pan Půlpán vyslechl že je lhář a zloděj. Jeho reakce na to žádná. Jak by také mohl reagovat. Při tomto složení ( 4-5 ) lidí, kteří to vedou se můžeme rozloučit s KK. Není to chyba jen této malé skupiny, ale nás všech. Nedokážete se za své koně postavit. Jak daleko to necháte dojít? Jen psát o tom nestačí. Najděme lidi, kterým jde opravdu o toto ušlechtilé zvíře. Lidé, kteří jsou vhodnější jak vědomostmi, tak selským rozumem a citem aby stáli v čele. Lidé, kteří to budou dělat pro tato nádherná zvířata, pro hrdost z poctivé práce ( odchov kvalitních koní ) Není jich moc a možná jim teď chybí i chuť, po tom všem za ta léto špíny. Ale věřím, že jen tak se to dá zachránit. Jinak to rovnou zabalte. S tímto vedením je KK pohřbený. Nemá smysl si tu jen o tom psát. Svolejme nějaké posezení. Vyberme a oslovme lidi co opravdu něco dokázali v chovu a řešme to!!!!!

    OdpovědětVymazat
  4. http://spokojeny-kun.cz/fotogalerie/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento koník si nezasloužil se stát plemeníkem KK. Po takovém to parkuru, kde okolo stály kobyly. Po bezchybné drezůře a překonání kavaletové řada a ......... Dopadlo by to stejně, kdyby byl majitelem někdo jiný? Jde Vám o KK? Tak jen nepište a začněte jednat. Jsou koně, kterým již bohužel nepomůžeme, ale jsou koně ( kvalitní ) které už by nám v budoucnu neměl nikdo z jakéhokoli důvodu ZAZĎÍT!!! A tím likvidovat chov KK. Je to jen na nás.

      Vymazat
  5. Dobrý den, jak to nakonec dopadlo? Máme o tom nějaké informace? Nějak se mi to nedaří dohledat, takže bych předpokládal, že se to zametlo pod koberec a neštěknou po tom ani špinavé rajtky. Nebo tak to říkáme aspoň u nás ve stáji. ;-) Jinak k některým komentářům. Ano, chov Kinských koní je v krizi již delší dobu, nicméně ono to je spíše o tom, že tam bylo naházeno takových klacků pod nohy, že jiný by to už dávno vzdal.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky