Sandro Classic - hřebec působící v ČR nově pro sezónu 2012


Sandro Classic je 170 cm (někde je uváděno 168 cm) vysoký hřebec, který by měl v letošním roce působit u pana Umlaufa. Tento tmavý hnědák se narodil v roce 2001, v roce 2003 absolvoval körung v Münster-Handorfu (vestf.), kde předvedl nejen velmi kvalitní chody, ale také dobrý skokový styl. V roce 2004 absolvoval 30denní test v Neustadt/Dosse a ve stejném roce dosáhl svého největšího úspěchu, neboť zvítězil ve Spolkovém šampionátu mezi 3letými hřebci. Celkem třikrát obdržel nejvyšší známku 10, a to za cval („do kopce“) a od 2 testačních jezdců za jezditelnost. Klus byl ohodnocen známkou 9,5 a krok 8,5. Sandro Classic tak s celkem 66,4 body s přehledem porazil celkově druhého hřebce Riccio (Riccione – Florestan I) se 64 body a třetího hřebce Desperados (De Niro – Wolkenstein II) s 63,5 body.

Sandro Classic byl licencován pro oldenburský, vestfálský a rýnský chov. Jeho hříbata jsou dlouhonohá, většího rámce a silné kostry.
Připouštěcí poplatek v Německu byl 850 eur (pro představu).


Otcem je Sandro Hit, legendární drezurní plemeník, k němuž není nejspíš nutné nic dodávat. Něco jsem k němu napsala již u hřebce Dylano. Ale pro úplnost: Sandro Hit je letos 19letý 172 cm vysoký vraník. Je licencován pro téměř všechny chovatelské svazy na světě (mimo holštýnského a u těch našich dvou si opravdu nejsem jistá ;-)). Sandro Hit je jedním z nejžádanějších drezurních plemeníků současnosti. Proč? Jeho kvality jsou nesporné. Je otcem více než 60 uchovněných hřebců, mezi nimiž jsou vítězové körungů (např. Stedinger, Soliman de Hus, Samba Hit II a další), 11 vítězů Spolk. šampionátu (Poetin, Sandro Classic, Show Star), více než 120 st. pr. klisen a mnoha úspěšných drezurních koní. Pro představu, loni byl připouštěcí poplatek Sandro Hita 2 500 eur.

Sandro Hitova matka, klisna Loretta, dala ještě dva úspěšné plemeníky Royal Hit (po Royal Dance) a Diamond Hit (po Don Schufro). Její otec Romino byl vítězem VZH a následně pětinásobným italským mistrem v parkurovém skákání.

Otcem Sandro Hita je loni uhynuvší Sandro Song (Sandro – Gepard). V roce 1992 získal hlavní prémii na oldenburském körungu a během života dosáhl Grand Prix úrovně v drezuře. VZH absolvoval s hodnocením 133,11 bodů v drezurní části a 124,55 bodů ve skokové části. Sandro Song se vyznačoval především všestranností, kterou dokázal předávat i svým potomkům. Mezi jeho uchovněné syny patří např. Sarafino, Sandro Song junior, Sandro Love, Sandro Star, Saliner, Savino, Souverän, Securus, Shamrock a především Sandro Hit. Všestrannost Sandro Songa potvzují i další jeho potomci, kteří dosáhli mezinárodních úspěchů na parkurové scéně, např. Herr Schröder (Marcus Beerbaum) a Sundance K (Franke Sloothaak).
 
Sandro (Sacramento Song xx – Wahnfried) byl pod Franke Sloothaakem velmi úspěšným parkurovým koněm. Dal několik uchovněných synů např. Oxenholm Pioneer v Dánsku a dalších 8 jeho synů bylo uchvoněno v Německu, mezi nimi např. Sao Paulo (prémiovaný hřebec z roku 1989) a Sandro Song (vítěz körungu  v roce 1990). Dále je otcem mnoha úspěšných sportovních koní.

Plnokrevný Sacramento Song působil sedm let coby plemeník v Holštýnsku. Přestože nebyl chovatelsky v té době příliš využíván, je z dnešního pohledu jedním z nejlepších skokových plemeníků působících v poválečném období v rámci holštýnské PK. Navzdory malému počtu potomků se dokázal prosadit. Je otcem takových koní jako Société (F. Hafemeister, N. Pessoa), San Siro (G. Müller, výhry přes 30 000 DM) nebo Sandro (F. Sloothaak, výhry přes 50 000 DM). Světový rekordman ve skoku do výšky Leonardo (v roce 1991 skočil v Paříži přes 2,35 cm vysokou překážku) má plnokrevného Sacramento Song v původu coby otce matky.

V Sandro Hitově původu nechybí ani hřebec Welt As, který se proslavil především coby otec olympijského vítěze Bonfire (Anky van Grunsven).

Otcem matky je trakénský hřebec Sir Chamberlain (Sir Schostakovich xx – Padparadscha). Tento 169 cm vysoký hnědý trakénský hřebec musel být v roce 2009 uspán. Uchovněn byl v roce 1992 v Neumünsteru. V roce 1992 také absolvoval VZH ve Warendorfu, kde s hodnocením 132,25 s přehledem zvítězil mezi 18 hřebci. V drezurní části byl hodnocem indexem 130,64 (1. místo) a ve skokové části indexem 132,74 (taktéž 1. místo). Skvěle hodnocen byl i za charakter, temperament a ochotu k práci. Z prvního ročníku hříbat vzešli hned 3 uchovnění synové – Houston, Ictenos a Bordos. V USA působí syn Hakan a v Rusku ryzák Kalibr. Sir Chamberlain je otcem drezurně i skokově úspěšných koní.

Plnokrevný Sir Shostakovich (Rheingold xx – Grey Sovereign xx) je irským odchovancem, který dal holštýnskému a trakénskému chovu celou řadu vynikajících sportovních koní. Uchovněno bylo 10 jeho synů, mezi nimi např. Best Before Midnight, Chateauneuf, Couleur-Fürst, Donaumonarch, Mataro a Sir Chamberlain. Jeho potomci jsou téměř bez výjimky výborní skokoví koně a zpravidla se jedná také o velmi kvalitní koně pro všestrannost, což dokazují např. olympionici Lester a Böttcher's Longchamps. Ale také v drezurním světě se jeho potomci dokáží prosadit, což dokazuje např. uchovněný, ale dosud v chovu nevyužitý Salahudine (Prix St. Georges). Shrneme-li to, potomci hřebce Sir Shostakovich xx se prosazují ve všech třech hlavních jezdeckých disciplínách – drezuře, parkuru i všestrannosti.

Matka Sira Shostakoviche xx, klisna Sinful, je dcerou plnokrevného Grey Sovereign, z matky po pln. Precipitation. Hřebec Precipitation se v teplokrevném chovu proslavil hlavně díky svému uchovněnému synovi Furioso xx. A právě Furioso xx je otcem pro evropský chov nezapomenutelného hřebce Furioso II (producent skokových koní), ale také hřebců Mexico (děd vítěze skokového derby, hřebce Champion du Lys) a Futuro.


No, nevím jak vy, ale já mám svého letošního favorita :-)

Poznámka pod čarou: Není nic lepšího, než když se Vám při vkládání na blog rozsype kompletně vše, blog nechce akceptovat tabulku ani zarovnání do bloku, no prostě nic. Proto omluvte případnou grafickou neúpravu, ale dnes již nemám více sil :-(

Komentáře

  1. Už je večer,čekám...:-D ...Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem netušila, že mám nedočkavého čtenáře :-)
      Omlouvám se za zpoždění způsobené uspáváním dcerky, jdu na to ;-)

      Vymazat
    2. Super, super, super!
      Za jedno hřebec, který je pro mě sice zřejmě pasé, díky způsobu plemenitby (pokud mám správné informace), ale za druhé hlavně tento blog!
      Nechápu, jak jsem bez něj mohla do nedávné doby žít :)
      Konečně se našel někdo, kdo soucítí s našimi (lehce úchylnými) chovatelsko- sportovními dušemi a má chuť a energii zásobovat je aktuálními a superzajímavými informacemi od nás i (především) ze zahraničí.
      Takže za mně jedno veliké DÍKY a klobouček!
      Jinak jestli můžu mít dotaz- odkud čerpáš? Tuším, že ze zahraniřních webů, ale pro jistotu se ptám.. ;)
      Makki (mela.anima).

      Vymazat
    3. Bude určitě jen přirozeně, že?
      Jinak souhlasím - blog opravdu super!!
      ŠD

      Vymazat
  2. crabnitinc_e-1993 Dave Hundley
    Programs
    growlaytouchsders

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky