Rozdíl mezi ČR a Německem - informace!

Chovatelé koní jsou v pohotovosti. Každý den kontrolují webové stránky, případně žhaví telefony majitelů hřebců, hřebčínů a připouštěcích stanic. Proč? Začíná přece připouštěcí sezóna a informace ohledně hřebců, kteří zde budou působit, jsou tedy více než žádané.

A nyní se dostáváme k odpovědi na otázku "Jaký je rozdíl mezi ČR a Německem?". Odpověď je jasná - ve způsobu "tahu na branku" nebo příjemněji "v orientaci na zákazníka/klienta".
Zatímco v zahraničí se běžně informace o nových hřebcích působících na té či oné stanici (či hřebčíně) objevují již od podzimu, nikdo se totiž nezapomene pochlubit tím, že získal toho a toho mladého hřebce na körungu. V tuto dobu, tj. polovina ledna, je 99 % hřebců známo. Nejen to, kde budou stát, ale také kolik budou stát.
A teď se podívejme na ČR. Informace? Kde? Jedinou světlou výjimkou je web Jezdectví, které připravuje speciál o plemenných hřebcích (tj. inzertní část) a dostali vynikající nápad zveřejnit fotografie hřebců nejen v tištěném časopise, ale také na svých stránkách, díky čemuž se chovatelé dozvídají alespoň něco. Myslím, že by si zasloužili cenu, vy ne? Další světlou výjimkou je Stáj Mustang, která již má hřebce na svém webu také zveřejněné. Jen by to chtělo doladit informace, ale jsme vděčni i za toto.

Co mne zaráží, bohužel každý rok, je naprostá laxnost a nezájem informovat chovatelskou veřejnost ze strany právě hřebčínů, majitelů hřebců a připouštěcích stanic. Vždyť poskytují služby a chovatel je jejich klient, ne? Kde je nějaká reklama, nějaká propagace hřebců? Správná fotografie, pěkné video + informace ohledně hřebce a jeho původu jsou více než žádoucí, tak kde jsou???
Chápu, že u nás začíná připouštěcí sezóna později, ale přeci se o správném hřebci pro Vaši klisnu nebudete rozhodovat v řádu jednoho či dvou dní.
Občas to vypadá, že jeden čeká na druhého ohledně cen apod.

Není přeci tak těžké se v tomto směru inspirovat zahraničím a udělat na webových stránkách pěknou prezentaci jednotlivých hřebců (dobrá, ceny klidně zveřejněte později), ale hlavně se snažit!
A argument, že na úpravu webových stránek není čas vážně neobstojí. Copak nemá nikdo ani chvilku? Tohle je dle mého priorita - dle Vaší prezentace se odvíjí také zájem o hřebce. A pokud nejste schopni něco na web vyplodit vy, co si někoho zaplatit? Věřím, že se investované peníze vrátí.
A pokud by bylo hodnocení hřebců komisaři svazů zveřejňováno také na webu, bylo by to také skvělé, nemyslíte?
Ať žije připouštěcí sezóna!!!

PS: Kdo je dle Vás nejméně sdílný? A kdo je pro změnu ten nejrychlejší a nejsdílnější?

Komentáře

  1. Taky dychtivě čekám na nějaké informace, kdy už se to konečně objeví i na internetu. Žádné známosti nikde nemám, aby se ke mně někde něco pokoutně dostalo, takže jsem odkázaná skutečně jen na "milosti" majitelů či držitelů hřebců.
    K tomu Jezdectví, samozřejmě je super, že je aspoň někde nějaká iniciativa, ale asi se to nedá brát až tak strašně vážně - např. jsou uvedeni někteří mustangovští hřebci, o kterých už víme, že tu působit nebudou...
    Jinak s tím přístupem majitelů máš pravdu, my jsme jejich klienti, oni by se měli snažit. Uvědomují si to možná tak jen Mustang a ERC, kteří se snaží, to se jim musí nechat. Do Mnětic jezdím každoročně snad od začátku, přístup skvělý, chystali CD, která dokonce na vlastní náklady posílali (dřív). Mustang jde taky víc a víc do sebe (nalákat na připuštění zdarma je jistě dobrý tah, co si budem říkat), myslím i co se týče koní, prezentace apod., asi se hodně inspirují vedle, což je určitě fajn.
    Nejvíc to podle mě pokulhává ve státních hřebčincích - předváděcí dny jako takové nehrozí, uváděné informace k jednotlivým hřebcům si také dokáže najít každý, fotky spíš žádné než nějaké. Je sice pěkné, že na stránkách Tlumačova mají seznam mraženého spermatu, ale kde všude jim stojí hřebci v přirozené plemenitbě, to se nedozvíme. Takže jestli mi bude stát za rohem zase Dantes, to, aniž bych někoho nemusela otravovat po telefonu, se prostě nedozvím...
    No a přístupné hodnocení komisařů..o tom vůbec nemluvím..
    ŠD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to bohužel tak a asi všichni víme, o kom je řeč ponejvíce. Jak se zdá, jedině v Mustangu trošku ví, o čem to je- především a hlavně o lidech, ty kobyly si tam pro obskočení samy nedojdou, že. Takže palec nahoru pro Stáj Mustang, palec dolů pro ERC et al.
      S tou PP mě to napadlo také a propos- máte nějaké info o Dantesovi? Stále bude v Českém Meziříčí?
      Jinak tento přístup je dle mého zkrátka jen obrazem široké koňské/chovatelské veřejnosti v naší malé zemi- nadáváme na komunisty, rádi bychom se rovnali Němcům, Holanďanům a jánevímkomuještě, ale něco pro to udělat, to už zase ne, ono by to mohlo taky třeba stát nějaké úsilí, že a na to jsme tu opatrní...
      mela.anima

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. To je problém. Vzhledem k tomu že žiju s programátorem, tak vím co všechno propagace přes web obnáší. Zařídit si moderně vypadající a dobře napsaný web není nejlevnější sranda a není to jen záležitost dobrého programátora. Kolik lidí od koní si budou moct dovolit zaplatit (nebo si ho nechat udržovat a aktualizovat, mají- li nějáký) něco takového a nebo si sami web napsat (tj, mít na to také adekvátní znalosti, dneska už surové HTML nestačí )?
    Zrovna hřebčinec Tlumačov nemá ani vlastní doménu, ale má to strčené na Web zdarma, založen v roce 2002 a od té doby se pravděpodobně designově nehnul (ostatně ani netuším jestli to jde, nevim jaký systém panuje na webzdarma).
    Spousta těch webů je dělána jako vyzitka, na které visí adresa, kontakty a soubory z posledního dění a tím je jejich účel splněn.
    Takže otázkou není zda-li na to mají čas, ale zda-li mají peníze na to nechat web si udělat, zda-li na něm budou mít nějáký redakční systém, který by jim to umožnil aktualizovat jednoduše, zda-li mají admina, který by jim to aktualizoval a nebo jestli daný koňák umí napsat pěkně vypadající web a starat se o něj. IMHO je to více technický problém a problém peněz než problém snahy a času.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,

    konečně web, který se zabývá i tepl. hřebci, je to osvěžující změna:) objevila jsem ho s velkou radostí.

    A nyní prakticky, to co tady v českém chovu je za propagaci, je bohužel dost velká ostuda a katastrofa, ale to možná odpovídá celkovému chaotickému stavu tady...

    S pozdravem,

    EH (www.tbdiamond.cz)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky