Chambers - hřebec působící v ČR nově pro sezónu 2012




Chambers je 168 cm vysoký hannoverský ryzák s excelentním skokovým původem. Svým skokovým projevem zaujal na hannoverském körungu v roce 2009, kde obdržel prémii a následně byl vydražen Stájí Mustang za 45 000 eur. V roce 2010 absolvoval Chambers 70 denní test (Adelheidsdorf), kde v celkovém hodnocení získal 105,12 bodů, ve skokové části pak 111,27 bodů a v drezurní části 98,38. Do roku 2011 (včetně) působil Chambers v Zemském hřebčinci Celle, přičemž připouštěcí poplatek byl 500 eur.  Dle informací z Celle vyniká Chambers silou, ochotou k práci a skokovým stylem.
Fotografie hřebce naleznete na webových stránkách „mateřské“ stáje:

Otcem Chamberse je hannoverský hřebec Champion For Pleasure (Champion du Lys x For Pleasure). Tento 170 cm vysoký ryzák narozený v roce 2000 absolvoval v roce 2003 30denní test, přičemž ve skokové části obdržel sedmkrát nejvyšší známku 10. V roce 2004 se kvalifikoval na spolk. šampionát a zvítězil ve finálové kvalifikaci s hodnocením 9,0. Hřebec dosáhl v parkuru výkonnosti stupně T. V odhadech plemenných hodnot za rok 2011 obdržel Champion For Pleasure 153 bodů (spolehlivost 70 %). 

Champion Du Lys (Laeken x Largny xx) zvítězil s Ludgerem Beerbaumem dvakrát v Hamburském derby a po několik let byl Ludgerovou oporou na mezinárodních závodech. Tento 167 cm vysoký šiml plemene SF ovšem neslavil úspěchy jen ve sportu, ale také v chovu. Navzdory omezenému využití v chovu (vzhledem ke sportovní kariéře) se jeho malopočetné potomstvo rozhodně neztratí. Jeho potomky mají ve stáji nejen Ludger Beerbaum, ale také Alois Pollmann-Schweckhorst a další.
Hřebec Mexico (pln. Furioso x  Talisman), objevující se v Chambersově původu je pravým bratrem hřebce Furioso II, jenž pomohl psát dějiny evropského (i celosvětového) chovu sportovních koní. Mexico je otcem mnoha uchovněných hřebců, úspěšných parkurových koní a osvědčil se také coby otec matek, neboť cca 20 jeho dcer dalo uchovněné hřebce.

Hřebec For Pleasure (Furioso II x Grannus) je legendou mezi parkurovými koňmi. V roce 1995 zvítězil na mistrovství Německa, následovalo mnoho dalších úspěchů jako je např. týmové zlato z OH v Atlantě (1996) a týmové stříbro z ME (1997). V roce 2000 následovalo týmové stříbro na Mistrovství Německa a týmové zlato na OH v Sydney (v soutěži jednotlivců skončili s Marcusem Ehningem na 4. místě). For Pleasure se se sportovní kariérou rozloučil v Cáchách v roce 2006 a do historie se zapsal jako hřebec, který na prémiích vydělal kolem 1,8 mil. eur. For Pleasure se ovšem neztratil ani během svého působení v chovu, jeho potomstvo úspěšně startuje v parkurových soutěžích a bylo uchovněno také několik jeho synů (v ČR dlouhodobě působil např. Faraday). 

V další generaci se objevuje hřebec Don Carlos, který byl producentem skokových koní. I dlouho po jeho smrti byl hojně využíván chovateli díky nabídce mražených inseminačních dávek. Mezi jeho úspěšné potomstvo patří např. Diavolo 4, Day Dream apod. Dal také několik uchovněných synů, kteří mu dělají jen čest, patří mezi ně hřebci Dynamo, Don Juan, Dorian a také bratři Drosselklang I a II (hřebec Drosselklang II taktéž působí ve Stáji Mustang).

Otec matky, Athletico, v sobě spojuje vynikající skokovou krev hřebců Athlet Z a Calypso II. Tento 165 cm vysoký holštýnský šiml je úspěšným účastníkem mezinárodních závodů a své kvality předává na své potomstvo.

Athlet Z (Almé Z x Gotthard) se stal jedním z pilířů chovu Leona Melchiora – PK Zangersheide. Tento 168 cm vysoký šiml se také po mnoha letech stal prvním hannoverským hřebcem, který mohl připouštět v rámci holštýnské plemenné knihy. V současnosti je jeho krev nedílnou součástí holštýnského chovu skokových koní. Sám Athlet Z je důkazem toho, že ani horší výsledek ve VZH není zárukou ničeho. Poprvé neudělal zkoušky o 7 bodů a další rok je složil „jen těsně“. Přesto chovatelé jeho skokovému potenciálu věřili a dobře udělali. Dokazuje to jeho nadmíru úspěšné potomstvo jako např. Athletico, Athlet, Amadeus, Montreal atd. a celá řada uchovněných synů jako jsou Acobat I, II a III, Aletto, Athletic Lord, Athletico, atlantus Z, Azzaro Z apod.

Almé Z je dalším fenomenálním hřebcem v Chambersově původu. Tento 166 cm vysoký hnědák dokázal ovlivnit téměř všechny teplokrevné chovy. Je jedním z nejvýznamnějších plemeníků 20. století, přičemž k jeho potomstvu patří takoví hřebci, jako jsou Galoubet, I love you, Jalisco, Ahorn Z, Aladin Z, Alamedo, Aldato, Alexis Z, Almé Star, Almeo, Aloubé Z, Altano Z, Amadeus Z a Athlet Z. Jeho geny nesou také hřebci Quidam de Revel a např. uhynulý Quick Star (otec v ČR působícího Quick Laura Z).
PS: Omlouvám se za zpoždění se zveřejněním článku, ale technika se proti mé maličkosti zdá se spikla :-)

Komentáře

  1. Vyčerpávající informace ....,jsem zvědavá co napíšou za info v Mustangu, že by jsi jim ho mohla přeposlat k iniciativě, jak se zpracovává přehled o původu a ještě by tam pak mohli doplnit o vhodnosti na jaké klisny, případně po jacích hřebcích v původu se ten který hřebec hodí....dělával to tam tuším p. Hošák, ale jen tak okrajově. Upoutal mě hřebec Mexiko v původu s návazností na dřívější působení hřebce Boston....myslím si, že tady moc hřebců s touto krevní linií není, kdoví jestli vůbec nějaký.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky