V rámci PK CS bude působit hřebec s ne zcela korektním původem pro teplokrevný chov

Diamante (Treliver Decanter x Sovereign Prince), cremello hřebec, který skončil na 3. místě na předvýběru hřebců do chovu SCHCS je hřebec s velmi nezvyklým a pro některé chovatele i ne zcela korektním původem pro teplokrevný chov.
U otce, hřebce Treliver Decanter (Dimaggio x Grand Ferdel), se dle zahraničních chovatelů vyskytují pochybnosti o původu matky, klisny Krystal. Dle informací ze zahraničí je původ klisny neznám a tudíž jsou uváděné informace u hřebce Treliver Decanter nepřesné!
Matka hřebce Diamante, klisna Water Lilly je plemene AES (Anglo-european stud book). Jejím otcem je hřebec Sovereign Prince, který je plemene australský honácký kůň. 

Pokud pomineme pochybnosti o plném původu hřebce Treliver Decanter (které ale také nelze brát na lehkou váhu), je celkem na pováženou, že bude do českého teplokrevného chovu zařazen hřebec z matky po hřebci australského honáckého koně. Bohužel není na webu k dispozici šlechtitelský řád CS, ale snad nikde v teplokrevném chovu (včetně chovu ČT) není plemeno australský honácký (dobytkářský) kůň zařazeno jako vhodné plemeno pro zušlechťování a připařování do teplokrevného chovu.
Je tedy velmi zarážející, že v ČR to jde. Zároveň je to ovšem také velká ostuda, neboť nejen čeští, ale také zahraniční chovatelé jsou celkem na rozpacích z podobných informací - a pak zkoušejme zahraničním chovům konkurovat... 
Proč rovnou neuchovnit do teplokrevného chovu i QH hřebce? Mají také přeci tu "žádanou žlutou" barvu (někomu by se možná líbil hafling...). 

Budu se snažit zjistit více informací a pokud se to podaří, určitě je sem doplním...


Fotografie hřebce naleznete spolu s dalšími fotografiemi z předvýběru hřebců do CS zde: http://tinace.rajce.idnes.cz/Korung_CS_12.11.2011_Nesmen/

Komentáře

  1. Zcela souhlasím,hřebec není pěkný,slabý krk i plece,o původu ani nemluvme,jenže tady v absurdistánu je možné všechno,takhle se ČT nikdy nedostane dál než jako množírna pochybných provozáků a svět se dál směje cobtady kuchtíme za mrzáčky.Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ČT s Diamantem problém nemá, je pouze v PK CS. Naštěstí...

      Vymazat
  2. viděla jsem po něm kobylku KK a je to něco úžasného. Naprosto vyrovnaná kobylka s nádhernou barvou, pozorná, chytrá... Není to žádnej magor jak poslední dobou u teplokrevníku vidím, ten honáckej kůň se jí hodně podepsal právě na povaze, je prostě mírnější má to v hlavě v pořádku. A navíc má nádherné chody, taky si troufám tvrdit, že v tom má prsty australáckej původ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá/milý anonymní. Předně přiznávám, že si přeji, aby hříbata po něm uspěli - k čemu by tu také byla armáda ošklivých a nepoužitelných žluťáků, že? Ale stále trvám na tom, že v chovu nemá co dělat - vzhledem ke svému původu. Pokud se jistá pravidla uplatňují, tak proč dělat výjimky jen kvůli barvě.
      A teď budu znít hnusně - povahu a nádherné chody má díky australskému původu? Skutečně? Nemůže v tom mít ani trochu prsty Donnerhallovská linie nebo prostě něco jiného? A opět povahu dodal australský honácký kůň? Jiný důvod tam být nemohl? Jinak hodnotit povahu hříbátka je krásné, ale ozvěte se až bude kobylka tříletá a starší. ;-)
      Také jsem po něm viděla pěkná hříbata - přesně 3 opravdu povedená, ale všechna 3 byla z kvalitních matek a všechna byla po matkách. Po Diamantovi měla jen barvu. Také jsem po něm viděla několik dalších hříbat - tuším že cca 7 - a ta opravdu povedená nebyla, barvou sice splňovala požadavky chovatelů, ale exteriér vůbec dobrý nebyl.
      V každém případě ať se jim daří :-)

      Vymazat
    2. Mimochodem, pokud vím, tak jej odmítl do PKH zapsat i SCHKK...

      Vymazat
  3. Někdy ani ten nejkrásnější a nejvýkonnější hřebec nedává kvalitní potomstvo, ale dobře, Diamante je v CS a je to otázka trhu nebo-li chovatelů, zda si ho vyberou.
    Jestli ale není horší varianta nechávat v chovu státního hřebce sice s výkonností a excelentního zahraničního původu, ale s podotrochlozou prokázanou i u potomstva. To je taky důvod k smíchu.

    OdpovědětVymazat
  4. Spíš je to důvod k pláči... Jinak ještě k hřebci Diamante: ano, je to otázka trhu a kdo si ho vybrat chtěl, vybral = svobodná volba. Jen je pak k smíchu kasání se výběrem nejlepších hřebců pro "naše" chovatele, když kvůli barvě se dá z těch "vysokých" nároků evidentně lehce slevit. Ale kšeft je kšeft, to chápeme všichni ;-) Mimochodem - jeho bratr, který neuspěl u výběru hřebců do plemenitby CS, je na prodej za 5 000 eur.
    Ad hřebci, co by být v chovu neměli. Jsem všemi deseti pro protřídění stávajícího seznamu hřebců. Bohužel to nebude nikdy provedeno, jen těm novým by se měly nastavit jiné parametry. Jsem pro přísnou selekci - tedy nejen u hřebců, ale i jejich potomků - kontrolu hříbat, 3letých a pak starších a pokud nebudou odpovídat nárokům, šup s hřebcem z plemenitby. Krásný systém mají u KWPN.
    A až někdo přijde na to, jak na 100% odchovat šampióna, dostane Nobelovku :) Ale příroda je příroda

    OdpovědětVymazat
  5. je sice pekne,ze spousta chovatelu vi o hrebcich pusobicich v teplokrevnem chovu,kteri jsou geneticky zatizeni a predavaji svoje problemy na potomstvo (napriklad zrovna jmenovana a nezanedbatelna podotrochloza)
    ale bohuzel-o Tom vsichni MLCI...
    proc se nenajde alespon nekdo,kdo tyto informace ma,a proc to neni zverejneno,kterych hrebcu ese jaky Problem tyka,aby chovatele mohli prehodnotit sva rozhodnuti-daneho hrebce pripustit.

    mluvim coby postizeny chovatel,ktery pripustil svoji klisnu takto geneticky zatizenym hrebcem-konkretne lancelot--aniz bychom to tusili,ze hrebec ma podotrochlozu,pritom STATNI HREBCINEC TLUMACOV TO VEDEL..a hrebec byl nabizen v plemenitbe.
    nyni mam po nem Doma potomka,sice talentovaneho,ale s tezkou podotrochlozou.

    PROC o podobnych vadach nejsou chovatele informovani
    a proc si info nepredavaji ani samotni chovatele?
    lancelot uz sice v chovu nepusobi,ale je po nem mnoho potomku,kteri jsou postizeni stejne jako on...bohuzel

    ke hrebci diamante---radeji pripustit zdraveho hrebce,s pochybnym puvodem,nez geneticky zatizeneho,kde se vam narodi krasne,nadejne hribe,a vy po letech odchovu a pripravy zjistite,ze konik ma podotrochlozu.

    nepodarilo se mi vypatrat--sportoval diamante vubec nekdy???

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky