Mistrovství Evropy Herning 2013


Dnes v dánském Herningu začíná Mistrovství Evropy v drezuře, skocích a paradrezuře, kde nebudou chybět ani zástupci České republiky: Ondřej Zvára - Carmen Arcus, Jiří Skřivan - Kallisto, Zuzana Zelinková – Luka’s Ninja, Aleš Opatrný – Zidande P (všichni parkur) a Anastasja Vištalová – Jambo (paradrezura). Čeští fanoušci tak opět mohou držet palce.

Kompletní program si můžete prohlédnout na webových stránkách ME (odkaz zde), stejně jako seznamy startujících. Právě mezi účastníky dochází stále ještě ke změnám. 

V drezurním ME se očekává tuhý boj o zlato mezi současnými velmocemi v této disciplíně, Německem, Velkou Británií a Nizozemskem. Ale jsou to právě britský a německý tým, které budou z důvodu zranění koní oslabeny. Za Velkou Británii nebude startovat Laura Tomlinson a Mistral Hojris (Michellino – Ibsen), který se sice již zotavil ze svého lehkého zranění, přesto nechce jeho jezdkyně nic riskovat a nechat osmnáctiletého valacha absolvovat tak náročnou soutěž, jakou ME rozhodně je. Jejich místo zaujmou Gareth Hughes a DV Stenkjers Nadonna (Donnerschlag – Frühling). Velkou Británii budou reprezentovat také zlaté dvojice z OH v Londýně: Charlotte Dujardin – Valegro (Negro – Gershin), Carl Hester – Uthopia (Metall – Inspekteur) a Michael Eilberg – Half Moon Delphi (Dimaggio – Westwall). Kvůli lehkému zranění svého třináctiletého Dablina (De Niro – Wanderbursch II) musela účast na ME odříci i Anabel Balkenhol (Německo). Místo ní bude startovat dvojice Fabienne Lütkemeier – D’Agostino (De Niro – Shogun xx), rezervní pár pro loňské Olympijské hry. Spolu s nimi budou o cenné kovy pro Německo bojovat Helen Langehanenberg – Damon Hill (Donnerhall – Rubinstein I), Isabell Werth – Don Johnson (Don Frederico – Warkant) a Kristina Sprehe – Desperados FRH (De Niro – Wolkenstein II). Německý tým tedy stejně jako na OH v Londýně tvoří samé dámy a podpoří je potomci hřebce Donnerhall. O svého zástupce na OH bohužel přišlo Španělsko, jelikož se krátce před cestou do Dánska při tréninku zranil Fuego de Cardenas (Utrerano VII – Elegido III). Juan Manuel Munoz Diaz tak musí zůstat doma a Španělsko nebude startovat v soutěži týmů.
U skokových dvojic došlo ke změnám především u německého týmu, který postihuje jedno zranění za druhým. Nejprve se zranil jedenáctiletý plemenný hřebec Monte Bellini (Montender – Ramiro), což musí jeho jezdce Philippa Weisheupta velmi mrzet, neboť zranění jeho čtyřnohého partnera jim zabránilo i v účasti na OH v Londýně a na ME si mohli spravit chuť. Na jeho místo se posunula první dvojice náhradníků, tedy Ludger Beerbaum a jeho desetiletá klisna Chiara (Contender – Coronado). Pro Ludgera Beerbauma se jedná již o desátý start na Mistrovství Evropy. Na místo prvních náhradníků se tak posunula oblíbená dvojice Meredith Michaels-Beerbaum a Bella Donna (Baldini II – Calido I). Zranění ovšem Meredith Michaels-Beerbaum nedovoluje případně zasáhnout do bojů o medaile a tak se v roli náhradníků objevila dvojice Marcus Ehning – Plot Blue (Mr. Blue – Pilot). Zranění se nevyhlo ani nizozemskému týmu, kde musel být odvolán start Leona Thijssena a jeho hřebce Tysona (Numero Uno – Voltaire). Do týmu se tak dostal Willem Greve s plemenným hřebcem Carambole (Cassini I – Concerto II, mimochodem otec vítěze výběru hřebců do plemenitby PK CS z roku 2012 Caradoxe). Velkým překvapením bylo ohlášení neúčasti některých špičkových dvojic. Nestartuje např. Gerco Schröder s plemenným hřebcem Londonem (Nizozemsko) a Nick Skelton s Big Starem (Velká Británie), kteří své koně šetří pro finančně zajímavější závody.
Ne nadarmo se čekají odvetné boje za OH v Londýně v roce 2012 a opravdu těsné souboje o medaile. 

Více informací najdete přímo na webových stránkách Mistrovství Evropy a nejnovější informace můžete sledovat také na Facebooku.


Televizní přenosy z ME
22.8.2013 – Eurosport: 13:00 – 14:30 1. kolo soutěže družstev (parkur)
22.8.2013 – Eurosport: 19:30 – 21:00 2. kolo soutěže družstev (parkur)
24.8.2013 – SFR2: 13:05 – 14:25 parkur jednotlivci
24.8.2013 – SFR2: 15:05 – 16:45 parkur jednotlivci
24.8.2013 – ARD: 15:03 – 16:10 parkur jednotlivci (v rámci pořadu Sportschau live)
25.8.2013 – ZDF: 16:05 – 16:30 drezura, Kür, shrnutí (v rámci pořadu Sport Extra)
Online je ME možné sledovat na FEI TV (placená: 24,99 eur/měsíc).

Komentáře

Oblíbené příspěvky