Přehlídka plemenných hřebců - Štěnovický Borek, 8.3.2014

V sobotu 8. března se ve Štěnovickém Borku (areál Jirák Horses) konala přehlídka plemenných hřebců. Musím říci, že se jednalo o skutečně vydařenou akci. Nádherný areál s luxusní halou, která by vzhledem ke své velikosti mohla klidně sloužit pro vícero chovatelských akcí. Celá přehlídka byla výborně připravena a až na pár zádrhelů - zpoždění díky skoku ve volnosti 4letých klisen a zpoždění příjezdu hřebců Russel a Cardino, probíhala bez problémů. Jednu výtku bych ovšem měla: za vstupné 80,- Kč/osoba bych očekávala, že do ruky dostaneme alespoň program přehlídky a klidně i seznam klisen. Jinak pokud i příští rok na stejném místě, přijedeme zase :-)
Předvedeni byli následující hřebci:
  • Caro ZH (Catango Z - Mirrage)
Caro ZH

  • Galandro ZH (Guidam Sohn - Lopez-17)
  • Qentino Doth-M (Guidam Sohn - Carol)
  • Vulkán (Voltaire - Duc de Normandie)
  • Dark Diamond (Destano - Rohdiamant)
  • Warness (Warrant - Larino)
  • Lantino (Landos - Caretino) 
  • Russel II (Corofino I - Lincoln)

  • Cardino (Carthago - Landgraf I)


Mé dojmy (upozornění: osobní dojmy!)
Líbilo se mi, jak dozráli Caro ZH a Warness. Warness na předvýběru působil nemastně, neslaně a jeho skokový projev byl nic moc. Momentálně je z něj jiný hřebec a těším se, až ho uvidím na závodech.
O Russelovi nemá cenu mluvit, hřebec se mi skutečně líbí. Jsem velmi zvědavá, jak na zdejší klisny naváže. 
Cardino bohužel lehce "trpí" ve stínu svého kolegy. Být tu sám, tak je určitě špičkou Mnětické nabídky on, ač přiznávám, že není můj šálek čaje. 
Kdo se mi moc líbí je Lantino. Je to ten typ hřebce, u kterého slyšíte neustále poznámky "to ale není hřebec, to je valach". Nezapomínejme, že chovné klisny jsou skutečně různého typu a ne na všechny můžete dát hřebce typu Russel. Lantino se mi líbí, ač celou přehlídku působil až přehnaně vesele. Nebyl sprostý jako svého času Crux, ale moc času s nohama na zemi nestrávil. Myslím, že je dobrou volbou coby všestranný hřebec - má pohyb i skokové nadání (které jsme si nemohli na vlastní oči ověřit). Myslím, že by se chovatelé nezlobili, kdyby jim z hříběte vyrostl kůň jako je on :-)
Kdo rozhodně zaujal byl Dark Diamond. Přeci jen je u nás stále ještě nedostatek drezurních hřebců, což je až zarážejí vzhledem k tomu, že ve světě se stále více chovají drezurní koně a skokoví začínají být na ústupu (jak vážný problém to časem bude se teprve ukáže). To, že je "svazový" se ukázalo i na "protekčním" předvedení, kdy byl chovatelům předveden ve volnosti. Z mého pohledu se mohl ukázat lépe, myslím že ten pohyb je lepší než ukázal. Osobně se mi líbí - exteriérem i pohybem. Je to mladý hřebec, naprosto neprověřený, přesto si myslím, že s ním chovatelé neudělají chybu.

Sama jsem moc zvědavá na to, kolik klisen hřebci dostanou. Letos dle mého povede trojice Russel - Lantino - Dark Diamond.

Komentáře

  1. Dobrý den,

    nevíte zda ještě někde bude takováhle předváděcí akce, kde se sejde více hřebců najednou od různých chovatelů ?

    Ráda bych viděla hřebce Lantina, ale přiznám se nechce se mi jezdit až do Tlumačova bydlíme na opačném konci republiky :(
    Borek jsme prošvihli bohužel :(.

    děkuji za odpověď Havlíčková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážená paní Havlíčková,
      bohužel podobná předváděcí akce nikde naplánovaná není. Jedině zkusit dnes zajet do Lysé nad Labem, kde by měli být někteří plemenní hřebci předvedeni.
      Stále si myslím, navzdory nározu vedení SCHČT, že by měla fungovat centrální předváděčka plemenných hřebců. Klidně celodenní, kdy by si diváci za vstupné, které se stejně často vybírá, mohli v klidu kochat plemennými hřebci a vybírat. :-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky