Stáj Pharlap a Stáj Vitality Slezsko, s.r.o. nás reprezentovaly v Polsku

Zástupci Stáje Pharlap a Stáj Vitality Slezsko, s.r.o. reprezentovali Českou republiku a také českého teplokrevníka na regionální výstavě v Polsku. Stáňa Valicová a Petr Holešovský nám o této události napsali více. Chtěla bych jim tímto pogratulovat a poděkovat za zaslané informace a fotografie a hlavně za propagaci českého chovu v zahraničí. Jen tak dále :-)
Refionální výstava v Polském Zakrzowie, která 28. - 29.9.2013 slavila 10. výročí, byla letos poprvé slavnostně prezentována v nejnovějším jezdeckém areálu v Polsku, který byl vybudován ve spolupráci s Evropskou unií v Zakrzowie nedaleko Opola. Tento unikátní komplex víceúčelových hal s pískovým povrchem, kongresovým sálem a moderním zázemím byl slavnostně otevřen výstavou "Izby Rolniczej" kde byla vystavována nejnovější technika využívaná v zemědělství: od kombajnů, nakládačů, kultivátorů, přepravních vozidel až po luxusní automobily. Hospodářská zvířata, ale hlavně koně, patřila k těm nejnavštěvovanějším programům dvoudenního zemědělského svátku, na kterém byli přítomní hejtmani, konsul z Číny, ambasador z Ruska a další významní hosté z polského politického dění.
Za Českou republiku přijali pozvání Stáj Vitality Slezsko, s.r.o. pod vedením Stáni Valicové a stáj Pharlap manželů Holešovských z Trojanovic, kteří na výstavě prezentovali koně českého teplokrevnika - sedmiletou klisnu Lanette (chovatel p. Jan Minarčík z Nového Jičína; po otci All My Dreams, matka Levada po Everden). Tato klísna má již s podobnými akcemi bohaté zkušenosti, jelikož již jako mladá zvítězila na přehlídce hříbat v Novém Jičíně. Poté se, jako třiletá, kvalifikovala na finále přehlídky třiletých klisen, které se konalo v Martinicích. Jako čtyřletá zvítězila v oblastním kole skoku ve volnosti, což jí kvalifikovalo do finále konaného v Zemském hřebčinci Tlumačov a v neposlední řadě je trojnásobnou finalistkou KMK. Druhým předváděným koněm z této stáje byl čtyřletý valach Calvero (chovatel p. Pavel Holešovský z Trojanovic; po otci Wilson, matka Cabana po Calvero). Tento valach se již také pod svým jezdcem Pavlem Holešovským účastnil letošního finále kritéria mladých koní ve Zduchovicích. Tito koně a jejích předvedení, zanechali u polských hodnotitelů a chovatelů velice pozitivní ohlasy a obdiv. 

Lanette (o: All My Dreams, m: Levada po Everden)
 
Calvero (o: Wilson, m: Cabana po Calvero)
 
Rekreační stáj Vitality Slezsko pak předvedla představitelku Irského Tinkera Do van de Tukker po Angello, zde je toto plemeno využíváno k hiporehabilitaci a aktivitám s koňmi a také welsh coba Danaway Pegasus po Pegas, který je všestranným koníkem a je užíván jak v parkurovém skákání dětí a mládeže tak i v jednospřeží, které prezentoval v Polsku. Svým projevem zaujal pořadatele natolik, že slavnostně zahajoval nedělní hlavní program a stali se spolu se strakatou ,,Do,, alias Narni miláčky výstavy. Ne náhodou si vybrali artisté smyčcového kvarteta ke svému kratičkému koncertu vážné hudby právě prostor před boxy Vitalanských koní, které skvěle reprezentovaly stáj spolu se Stáňou Valicovou a Lucii Wawrzyczkovou.
Měli jsme možnost prezentovat aktivity celé společnosti Vitality Slezsko i v moderním kongresovém sále a mise našich delegátů byla splněna na jedničku s hvězdičkou. Vyvrcholením bylo čestné ocenění naší výpravy a předání trofeje jezdeckého klubu Lewada z rukou 12-násobného mistra Polska v drezůře a prvního účastníka finále světového poháru mistrů p. Andrzeje Salackého – prezidenta společnosti. Odvezli jsme si ocenění pro vystavovatele koní, ale hlavně skvělé zážitky a spoustu nově navázaných přátelských vztahů.
Jezdecké centrum na špičkové úrovni vzniklo za účelem pořádání vrcholných jezdeckých soutěží na evropské i světové úrovni. Těšíme se na příští sportovní zážitky v nedalekém polském Zakrzowie, na přátelská setkání a počínající spolupráci, která jistě přispěje k pozvednutí jezdecké úrovně v Moravskoslezském kraji.
Ocenění českých zástupců
Text: Stáňa Valicová

Komentáře

Oblíbené příspěvky