Jak svaz chovatelů koní Kinských hodnotí své chovatele neboli "kdo nejde s námi není chovatel"?

Nejsem milovnicí koní Kinských, což všichni patrně víte. Důvod je pouze jeden, a to ten, že opravdu nemám ráda chov koní zaměřený pouze a jen na barvu. Což také patrně víte. Protože ale čtu ráda a s oblibou zjišťuji nové informace, nevynechala jsem ani možnost přečíst si ročenku Koní Kinských pro rok 2012. A co jsem se dočetla mě opravdu překvapilo.
Citace z ročenky Svazu chovatellů koní Kinských 2012, autor textu Ing. Karel Regner, Hodnocení šlechtitelského programu Plemenné knihy koní Kinských za rok 2011: "1. Plemenní hřebci. V roce 2001 byli zařazeni do plemenitby tři hřebci, bohužel žádný chovatele nezaujal. Při tom se někteří chovatelé zaměřili na podobné hřebce ale v PK KK nezapsané. Ani sedm dalších hřebců nedostalo v roce 2011 příležitost. Zvláště v případě mladých hřebců je to škoda. Zavrhnout je, aniž by byli prověřeni není chovatelské.
V ostatních plemenných knihách, působících u nás, bylo použito na klisny z PK KK celkem 25 hřebců, což nesvědčí o chovatelské vyspělosti, spíše jde o momentální nápady. Jistě byli použiti i hřebci, jejichž potomstvo může být pro PK KK přínosem, protože zapsat do PK KK tolik hřebců bez PG nelze. Rovněž v případě, že chovatel počítá s prodejem hříběte, v případě, že klisna „nemá vhodnou barvu“, zvláště když jde o hřebce, nelze nic namítat. Produkci užitkových kříženců však chválit nelze. Rovněž využití běloušů není při současných znalostech dědičnosti barev pro PK přínosem.“

To myslí vážně? Skutečně napsal pan Ing. Regner tento text do ročenky? Asi by to příště chtělo dát si sklenku vína nebo tabulku čokolády a pak teprve začít psát nebo je takovýto přístup k vlastním chovatelům normální? Zavrhnutí mladých nově zařazených hřebců není chovatelské? Možná by to chtělo lepší mladé hřebce, kteří by chovatele zaujali (stačí se na ty nově zařazené podívat)! Využití 25 hřebců z jiných plemenných knih nesvědčí o chovatelské vyspělosti, ale o momentálním nápadu? Skutečně? Takže jen KK má to nejlepší? Ale prosím Vás. Při vší úctě, nabídka svazu chovatelů KK přesněji nabídka plemenných hřebců pro chovatele koní Kinských je žalostně omezená, plná stále stejných hřebců, případně jejich potomků (to je ale pokrok a té nové krve…). Zatímco v zahraničí se na klisnách s kinskou krví chovají moderní sportovní koně s podílem genů úspěšných plemeníků nebo sportovních koní (Quaterback, Don Juan de Hus, Belissimo M atd.), u nás je to pořád Mistrál, Minerál, Daf Ondráš atd. Staří matadoři, ale kde je pokrok? Rozvoj? Konkurenceschopnost? Nová krev a změna? Takže zatímco zahraniční chovatelé slaví se svými „žlutými“ koňmi úspěchy, u nás jsou ti, kteří využijí hřebce mimo PK KK plácnuti přes ruce a dle mého názoru i uráženi (možná z toho vyčtete něco jiného, ale mně text: „nesvědčí o chovatelské vyspělosti“ moc milý nepřijde). Zajímavý přístup. Proč jen v ČR žádný z chovatelských svazů (a že jich tu vážně moc nemáme) nechápe, že je tu PRO CHOVATELE a ne pro sebe sama? Možná by to chtělo se lehce zamyslet nad názvem "Svaz chovatelů..."
PS: Stejný text jsem zveřejnila na svém profilu na Facebooku. Tento přístup a zhodnocení práce chovatelů mne skutečně šokoval. Někdo asi zapomněl, že je právem každého majitele chovné klisny zvolit pro ni takového hřebce, který je dle jeho názoru pro ni nejvhodnější (ale prosím za splnění základních podmínek, tzn. licence atd. žádného Pepču od vedle).
Vždyť my také nekritizujeme pana Půlpána za to, že připustil své klisny hřebcem Diamante nebo ano? 

Komentáře

  1. Asi bylo potřeba udělat: Ty ty ty! na ty zlobivé chovatele! +++ :)

    M.

    P.S.- omlouvám se za "nevážný" příspěvek, ale opravdu mě nenapadá nic, čím by se dal tento přístup obhájit nebo snad vysvětlit.

    OdpovědětVymazat
  2. A točení 5 stejných plemeníků plus jejich potomků je snad chovatelsky vyspělé? Žluté hříbě odchované na Kinských koních x Quaterback/Benicio prodané za více jak 20 000 EUR na aukci ve Verdenu mluví za vše. Do kdy si SCHKK (i když svaz chovatelů asi nebude to pravé označení, vzhledem ke krokům, které podniká) bude hrát na svém písečku s PGK? Svět s prominutím kašle na PGK a chce !kvalitní! koně do sportu a to i "v barevných kabátcích" a je ochotný za to i slušně zaplatit. Ano, někdo chce jen žlutého koně a tedy jen barvu a takového sežene za 15 000 - 30 000 viz. inzeráty na Bazoši. Za tyhle ceny nemá ani logiku průměrné žluté hříbě odchovávat. Někdo ale chce i kvalitu a barvu a chovatele přece nikdo nemůže nutit, aby sáhli po horších hřebcích, když mohou na klisnu dát krev jako je Donerhall, Quaterback aj. A i za cenu, že už to nebude Kinský kůň, ale ČT nebo třeba Oldenburger, ale stále žluťák. Proč si svaz nevezme příklad u knabstrupperů? Dánský svaz dávno pochopil, že tudy cesta nevede, povolil outcross a na klisny knabů se nyní pouštějí hřebci jako Sandro Hit aj. Kdo chce, dál si chová "originál knaba", kdo chce jít jinou cestou má tu možnost. Tam svaz nikoho nenapadá za snahu odchovat kvalitní hříbě a také ho prodat za slušné peníze = zajištit budoucímu hříběti kvalitního a renomovaného otce. Nikdo SCHKK přece nenutí, ať zapíše do PK 200 kvalitních renomovaných hřebců, to je jasné, ale proč neřeší problém třeba právě třeba outcrossem?

    OdpovědětVymazat
  3. A točení 5 stejných plemeníků plus jejich potomků je snad chovatelsky vyspělé? Žluté hříbě odchované na Kinských koních x Quaterback/Benicio prodané za více jak 20 000 EUR na aukci ve Verdenu mluví za vše. Do kdy si SCHKK (i když svaz chovatelů asi nebude to pravé označení, vzhledem ke krokům, které podniká) bude hrát na svém písečku s PGK? Svět s prominutím kašle na PGK a chce !kvalitní! koně do sportu a to i "v barevných kabátcích" a je ochotný za to i slušně zaplatit. Ano, někdo chce jen žlutého koně a tedy jen barvu a takového sežene za 15 000 - 30 000 viz. inzeráty na Bazoši. Za tyhle ceny nemá ani logiku průměrné žluté hříbě odchovávat. Někdo ale chce i kvalitu a barvu a chovatele přece nikdo nemůže nutit, aby sáhli po horších hřebcích, když mohou na klisnu dát krev jako je Donerhall, Quaterback aj. A i za cenu, že už to nebude Kinský kůň, ale ČT nebo třeba Oldenburger, ale stále žluťák. Proč si svaz nevezme příklad u knabstrupperů? Dánský svaz dávno pochopil, že tudy cesta nevede, povolil outcross a na klisny knabů se nyní pouštějí hřebci jako Sandro Hit aj. Kdo chce, dál si chová "originál knaba", kdo chce jít jinou cestou má tu možnost. Tam svaz nikoho nenapadá za snahu odchovat kvalitní hříbě a také ho prodat za slušné peníze = zajištit budoucímu hříběti kvalitního a renomovaného otce. Nikdo SCHKK přece nenutí, ať zapíše do PK 200 kvalitních renomovaných hřebců, to je jasné, ale proč neřeší problém třeba právě třeba outcrossem?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky