LOH 2012 drezura po prvním dni

Včera ve 12 hodin to začalo. Co? Drezurní klání, jedno z nejsledovanějších na světě. 2. a 3. srpna se jede soutěž týmů i jednotlivců. První den máme za sebou a nic není rozhodnuto. 

Ještě než se vrhneme na výsledky, podívejme se, co nás ještě čeká:
  • 3.8.2012 od 12 hod., 2. část soutěže Grand Prix - jednotlivci a týmy
  • 7.8.2012 nás od 11 hod. čeká soutěž Grand Prix Special – jednotlivci a zároveň i finále týmů
  • 9.8.2012 nás od 13:30 čeká soutěž Grand Prix Freestyle neboli Kür – finále jednotlivců
A nyní se pojďme podívat, jak to po prvních odjetých úlohách vypadá na výsledkové listině.
2. srpna zajelo Grand Prix úlohu prvních 25 jezdců. V soutěži týmů zatím vede Velká Británie, na druhém místě je Dánsko, na třetím Španělsko, čtvrté místo obsadila Austrálie a páté je Německo. Tyto výsledky jsou ale „mezičasové“ neboť některé z týmu, např. Německo, zatím měly na startu pouze jednu soutěžní dvojici. Velmi favorizované jsou především týmy Velké Británie a Německa, tam se čeká bitva o zlato.

Mezi jezdci se brzy ujal vedení Brit Carl Hester se svým jedenáctiletým KWPN hřebcem Uthopia. Za velmi pěkně zajetou úlohu obdrželi 77,720%. Dvojici se povedl především prodloužený klus a pasáž. Srážky přišly především za krok, který je dle Hestera jedinou Uthopiovou slabinou, a také za přeskok v prodlouženém cvalu. Carl Hester byl ovšem s výsledkem svého koně, který letos startuje teprve podruhé na závodech mezinárodní úrovně, velmi spokojen. Byla to velmi pěkná a diváky bouřlivě oceněná jízda.

Na druhém místě jsou další zástupci Velké Británie, Laura Bechtolsheimer a sedmnáctiletý dánský valach Mistral Hojris, s výsledkem 76,839%. Mistral Hojris předvedl velmi pěkný výkon. Skvělé byly především piafa, pasáž a piruety. Dvojice ovšem udělala stejnou chybu jako C. Hester a Uthopia, a to přeskok v prodlouženém cvalu. Laura Bechtolsheimer byla po dojezdu velmi zklamaná a měla slzy v očích, neboť to byl jejich nejhorší výkon za poslední roky a je zvyklá na hodnocení kolem 80%. Jak ale připomněl C. Hester, jsou rozhodčí na OH velmi přísní, ostře sledují každou chybičku a jindy by za úlohy zajeté dnes dávali mnohem lepší hodnocení. Ovšem všichni chápou, že se jedná o Olympijské hry, kdy se musí podávat ty nejlepší výkony.

Na třetím místě je německá dvojice Dorothee Schneider a desetiletá hannoverská klisna Diva Royal. Pro obě dámy je to olympijská premiéra a obě se zhostily svého úkolu coby první týmové dvojice skvěle. Výchozí hodnocení 76,277% je pro tým přínosem. Dvojice zajela velmi pěknou jízdu a ohlasy diváků tomu napovídaly. Takto by měla drezura vypadat. D. Schneider byla výkonem své klisny nadšena a nyní už prý nepociťují takovou nervozitu a těší se na Grand Prix Special.

Na čtvrtém místě je momentálně dánská dvojice Anna Kasprzak a 13letý finský valach Donnperignon. Dvojice lehce doplatila na britské počasí a úlohu absolvovala za silného lijáku. To je ovšem nepřipravilo o koncentraci, neboť jak Anna Kasprzak později řekla, není to poprvé, kdy jeli na drezurních závodech v dešti. Úlohu zvládli výborně a jejich hodnocení 75,289% znamená právě čtvrté místo. Jízda byla bezchybná, snad jen s lehkým zaváháním při piafě, ale Donnperignon se skvěle vyrovnal s deštěm i situací, kdy diváci zcela zaplňující tribuny začali otevírat deštníky a oblékat pláštěnky. 

Pátá je Anky van Grunsven a Salinero s výsledkem 73.343%. Anky nebyla jistě zcela koncentrovaná, neboť její partner Sjef Janssen se dlouhodobě potýká se zdravotními komplikacemi, nemohl být přítomen jejímu výkonu a obavy měl celý nizozemský tým. Dvojice předvedla pěkný výkon s několika chybkami, ale nutno podotknout, že se nesetkal s přílišným nadšením u diváků. Ti v Londýně samozřejmě tleskali, ale mnoho diváků sledujících OH po celém světě se k Anky vyjadřovalo velmi kriticky. Momentálně je většina lidí pro „novou drezuru“, jak je nově objevený „starý“ trend drezury šetrné ke koni a hlavně spolupracující s ním nazýván.

Dnes začíná druhý soutěžní den a přímé přenosy opět od 12 hod. našeho času. 
Výsledky a startovní listunu naleznete zde.

Příjemný sportovní zážitek :-)

PS: Komu fandíte vy? Mezi mé oblíbence patří Uthopia a C. Hester, Valegro a Ch. Dujardin (V. Británie oba), Desperados s K. Sprehe a Damon Hill a H. Langenhanenberg (Německo). 

Mimochodem, rozbory drezurních koní a jejich původů budou brzy ;-)
Děkuji své velmi dobré kamaráce, Sabine Müller, za postřehy přímo z Londýna :-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky