LOH 2012 – drezura po druhém dni

Po druhém soutěžním dni se logicky změnily průběžné výsledkové listiny, a to u jednotlivců i týmů.
Na prvním místě v soutěži týmů je stále Velká Británie, na druhém místě Německo, třetí je Nizozemsko, čtvrté je Dánsko a na pátém místě jsou USA.

V soutěži jednotlivců je na prvním místě Britka Charlotte Dujardin s teprve desetiletým KWPN valachem Valegro (Negro – Gerschwin), který je označován za nejlepšího drezurního koně současnosti. Jejich nádherná jízda byla ohodnocena 83,663%, což znamená nejen osobní, ale také olympijský rekord v Grand Prix. Dvojice zaslouženě sklidila ovace ve stoje. Dá se říci, že po jejich dojezdu vybuchly do posledního místa vyprodané tribuny nadšením! Neuvěřitelná atmosféra. Téměř bezchybná úloha, kde vynikly především perfektní pasáž, piafa a přeskoky. A to dle mnohých nejel Valegro na 100 %, má ještě na víc. Nevykolejil ho ani papír poletující kolem drezurního obdelníku. Před startem pošeptal Charlotte její trenér Carl Hester jen: „Užij si to!“. A dle jejích slov tak učinila a bylo na co koukat. Jen tak dál!

Na druhém místě je momentálně nizozemská jezdkyně Adelinde Cornelisen a patnáctiletý KWPN valach Parzival (Jerich Parzival, Jazz – Ulft) s výsledkem 81,687%. Parzival byl zpočátku velmi napjatý a koukavý, stejně jako na mnoho jiných koní, i na něj zapůsobil nově vystavěný jezdecký olympijský stadion. Tradičně zazářila dvojice v piruetách, ale během celé úlohy se jezdkyně potýkala se  ztuhlostí koně. Přesto velmi vysoké ohodnocení a druhé místo, k nelibosti mnoha diváků, kteří poukazují na rollkur. 

Na třetím místě je německá dvojice Helen Langehanenberg a dvanáctiletý vestfálský plemenný hřebec Damon Hill (Donnerhall – Rubinstein) s výsledkem 81,140%. Mezi hřebcovy silné stránky patří krok, pasáž, stejně jako prodloužený klus, ale to nejlepší na něm je spolupráce s jezdkyní. Jak říká H. Langehanenberg: „Je v tom se mnou, zcela. Celý den stál v boxe a bylo na něm vidět, že už chce ven. A když uviděl diváky a drezurní obdelník, neměl s tím oproti jiným koním problém, bylo to jako by řekl, tak jdeme na to!“. A skutečně, dvojice zajela velmi líbivou úlohu a Damon Hill jistě rozbušil srdce mnoha chovatelů drezurních koní.

Na čtvrtém místě je další německá dvojice, Kristina Sprehe a její hannoverský plemenný hřebec Desperados (De Niro – Wolkenstein II) s hodnocením 79,119%. Tato dvojice se během letošního roku neuvěřitelně zlepšovala, proto byla též nominována na OH. První pasáž byla sice trochu nepravidelná, ve druhé už to ale bylo lepší. Mezi jejich silnější stránky v úloze patřily klusové a cvalové části. Ukázali ovšem, že se s nimi musí počítat. Desperados je momentálně jedním z miláčků Německa a pomalu z výsluní odstrkuje známého Totilase. Jistě také neujde pozornosti chovatelů.

Na páté pozici se drží Carl Hester s hřebcem Uthopia (viz. minulý článek).

Na šestém místě je první dvojice z USA, Steffen Peters a čtrnáctiletý KWPN Ravel (Contango – Democraat), kteří zajeli pěknou jízdu, tzv. „na jistotu“ s výsledkem 77,705%.

Dnes drezurní klání pokračuje. Od 11 hod. (našeho času) se jede Grand Prix Special.
Startovní listinu a následně i výsledky naleznete tradičně zde.
Online lze dění opět sledovat zdea dnes i na webu ČT (6. kanál).

Děkuji Sabine Müller za postřehy přímo z Londýna :-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky