V Zangersheide uchovnili klon

Chellano Alpha Zhřebec, který je klonem holštýnského hřebce Chellano po Contender, z matky po Cor de la Bryère, předvedl při nedávném körungu své kvality, a to především při skocích ve volnosti, a získal povolení připouštět. Členy komise byli také Paul Schockemöhle a Ullrich Kasselmann, jenž hodnotil výkon hřebce jako velmi kvalitní, pozorný, jen s trochu rovnějším hřbetem při skoku než předváděl originální Chellano.
Dle zákulisních informací bylo do Chellana Alpha Z investováno cca 350 000 euro. Hřebec má samozřejmě v pořádu RTG, ale zda bude zdravý a jak se projeví využití klonu v chovu je zatím ve hvězdách.
Mimochodem např. v Německu je využití klonu v chovu v současnosti zakázáno. 

Dle mého se klonováním ztrácí kouzlo chovu. Přeci jen je chov o přírodě, náhodě a štěstí, cílené selekci, důrazu na dobrou jezditelnost a charakter. Klonování je jen a jen výroba. To bychom všichni mohli mít svého Totilase (jeho jméno volím jen pro jeho velkou známost v jezdeckém světě, ačkoliv dle mého názoru je mnohem kvalitnějším koněm Uthopia, který na rozdíl od Totilase nevypadá jako dva různí koně spojení v jednoho a předvádí mnohem uvolněnější a kvalitnější projev), ale kam by to vedlo?

Jaký je Váš názor? Klonovat či neklonovat?

Komentáře

  1. Tak z mého pohledu také neklonovat ... přeci jenom mít tady pak "stáda" "jen" Totilasů, Hicksteadů a podobně by už nebylo to pravé ořechové. Takhle se aspoň chovatel může těšit a ten pocit nic jinýho nenahradí, vědět dopředu výsledek je už dle mého nezajímavé.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak. Navíc i praví sourozenci (pro neznalé po stejném otci a ze stejné matky) jsou často naprosto odlišní, ať už vzhledem, charakterem či výkonností. Prostě každý je originálem a ať je sebelepší, neměl by být kopírován (či vlastně klonován).

    OdpovědětVymazat
  4. Nejde jen o to ze hrozi riziko snizeni geneticke diverzity, ale myslim, ze klonovani tak jak se ted provadi muze i snizit kvalitu zivota jednotlivce. Uvidime, kolika let se tyto klony doziji, ale prvni naklonovane zvire ovecka Dolly zemrela na zestarnuti organismu ve 4 letech. Telesne bunky toho zvirete pochazeji z dospelce a jsou vlastne "prilis stare" a z tohoto duvodu bych treba ani klonem nepripustila, sice se od hrebce prenasi jen geneticka informace, ale priroda je mrska, prijde mi zbytecne ohrozovat pripadne hribe, kdyz je spousta moznosti jak pripusti zdravym normalnim hrebcem...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky