Plemenný hřebec Milan - dobrá věc se podařila

Aktualizace: Dobrá věc se podařila. Poté, co se zde objevil článek o plemenném hřebci Milan, který dle webových stránek SCHKK a PK online ČT nemá/neměl kompletní původ, což se mi zdálo poněkud divné a pro plemenného hřebce řekněme opravdu nedostačující a proto jsem na to upozornila, strhla se poměrně ostrá diskuze. Podstatné ovšem je, že z ní vyplynulo, že Milan kompletní čtyřgenerační původ má! Proto nechápu kritiku obsaženou v komentářích níže. Autorka tohoto textu upozornila (na popud jiné osoby, kterou to zarazilo) na chybějící původ hřebce (jak již bylo zmíněno na webu SCHKK i PK online ČT) a neměla potřebu si chybějící původ ověřovat u další instituce. Proč také? Stačí 2 zdroje, které by ze své povahy měly být spolehlivé, tedy nebyl důvod o nich pochybovat.
Místo kritiky mířené na osobu píšící tento text stačilo upozornit na to, že Milan čtyřgenerační původ má. Co považuji za neuvěřitelné je rozhořčení plynoucí ze slov některých komentujících. Pokud Vás milí komentující tak rozčílilo mé konstatování faktu (ověřitelného), pak nechápu, proč jste již dávno nepožadovali po SCHKK nápravu a doplnění Milanova původu. Napadáte zde osobu, která si informaci přečetla přímo u zdroje - a vzhledem k tomu, že Milan působí v rámci PK KK, pak by jistě plný původ u této PK mít měl.
Výsledek? Dobrá věc se podařila, kompletní původ se přece jen našel a předpokládám, že majitelé a příznivci tohoto hřebce se zasadí o nápravu a budou požadovat doplnění původu na správných místech. Takže tento text sice zdá se mnoha lidem nadzvedl "mandle", ale zasloužil se o dobrou věc, a to, že bude Milanův původ snad doplněn i na příslušných místech.
Není zač :-)
(poznámka: původní text ponechávám v nezměněné podobě níže).  
Ačkoliv jsem se o chovu koní kinských již nechtěla příliš zmiňovat, nedá mi to. Narazila jsem totiž na plemenného hřebce Milan, který byl pro chov KK uznán a SCHKK s ním evidentně problém nemá. No oni možná ne, ale já ho mám a celkem velký! Při pohledu do původu tohoto hřebce totiž člověk s překvapením zjistí, že má pouhé 2 známé generace (viz. jeho profil na webu SCHKK - odkaz zde).

Je krásné, že hřebec má 10,9 % původních genů kinských (počítali tam i ty neznáme 2 generace???), ale vzhledem k roku narození 2005 nechápu jeho licentaci. Dalo se to pochopit v minulosti, kdy se u zemských klisen původy nedaly doložit, ale v dnešní době? Čtyřgenerační původ u plemenného hřebce (a to minimálně) je standardem a kritikou jsem nešetřila ani na hřebce Diamante, ale toto už je trošku větší šok.
SCHKK tak do svého chovu pustil hřebce s velkým otazníkem v původu a jiné hřebce kritizuje? A to dokonce ty, kteří ve světě prokázali nejen svou vlastní výkonnost, ale prosadili se i jejich potomci (viz. názor pana Ing. Regnera zde). Tohle je tedy cesta, kterou se mají chovatelé KK ubírat? Mají využít hřebce jako je Milan na své klisny místo např. Quaterbacka apod.? Jsem jediná, komu uniká záměr? Co má z tohoto vyjít? Toto je cesta, kterou se chce KK ubírat? Konkurovat?
Uzavřená PK, která k sobě nechce pustit jinou krev (a to ani plnokrevnou) a chovatelům dochází možnosti volby vhodného připařování, má v nabídce hřebců plemeníka, u kterého jsou známé jen 2 generace v původu. O čem že to tedy je? A netvrďte mi, že je to o % a o barvě.
A opět je čím dál více pochopitelné, proč se kinské klisny zapisují do jiných PK. 


Komentáře

  1. Co nato říct tyto pochybnosti sem již zde avizoval co neprojde v čt jde do cs a co ani tam pustí se na Slovensko hřebci bez pohlavního výrazu a td. Myslím že se to i projevuje nespokojeností v řadách posuzovatelů koní je otázka čí tlak tyto kompetentní lidi na slovo vzaté vede tyto koně uchovnit musí to je evidentní nemohou si dovolit říct letos není chovný materiál natolik kvalitní aby jsme zde vybrali . což je smutné kvalita před kvalitou se u nás neprosadí výrok pana Františka Petříka na výběru cs k zhlédnutí na Egui.TV je důkazem. Jak proti tomu bojovat je otázkou ..

    OdpovědětVymazat
  2. https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/482601_132930406884050_2004689289_n.jpg

    OdpovědětVymazat
  3. Paní Tíno , předchozí odkaz je na hřebce Finnegan C HAN. Působí na Slovensku ve stáji Palomíno Bohunice u Bratislavy, vzhledem k tomu že hřebec má skokový původ, věnuje se drezůře snad vás tím potěším, apsence drezůráků v ČR . Nedalo by se zjistit nějaké podromnosti v hanoverské knize, zjistit hodnocení exterieru ,výkonost hřebce či potomstva ? děkuji předem.

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.sporthorse-data.com/horse/10523887/159/Horse_Finnegan_C-big.jpg zjistil sem že ho vlastnil Albertovec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, svého času působil v Albertovci. V ČR snad připustil pouhé 3 klisny. Více info odpoledne/večer ;-)

      Vymazat
  5. Kdyžtak mě opravte. Ale jak koukám na původ hřebce tak Obvod slatiňanský 2 má za matku klisnu VČ 138 GIZELA a né klisnu OBIDA jak je psáno na stránkách KK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborný postřeh, díky! A máte/máš pravdu http://www.schct.cz/pk/pk_display.php3?id=8271

      Vymazat
    2. Oni ten původ mají vůbec zmatený, protože Obvod je po Východěc a z matky Obida po Osadok.
      Čím dál zajímavější ten Milanův původ, že?

      Vymazat
  6. není to špatný kůň vypadá dobře, ideální míry, každá mince má 2 strany, importy rozptylují původní krev, tady nejde o výkonost ale o zachování typu koní Kynských.,.beru to že si chtěli pomoct sami sobě z vlastních zdrojů, nedělejme s toho světovou atrakci...Koně KK byli honební né sportovní""

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To myslíte vážně? Vypadá dobře, ideální míry, tak ho bereme? I s neúplným původem? Importy rozptylují původní krev. No a jak ty importy škodí? Pokud KK pojedou tímto zavedným způsobem, za chvíli nebudou. A brát do chovu hřebce jen proto, že má správnou barvu a vypadá relativně dobře? Bez ohledu na cokoliv jiného? Ale no tak, poválečná doba pominula - všude kolem je hřebců dosti. Jen umět vybrat ty kvalitní...

      Vymazat
    2. A vážně Vám současní koně kinští přijdou stále jako honební a ne sportovní? Oni totiž již nejsou ani jedno a v tom je ta potíž. Vytratily se plnokrevné geny, na kterých to vše stálo (a bez kvalitních plnokrevníků není kvalitního teplokrevného chovu). Připouští se omezené množství klisen omezeným množstvím (téměř se neměnícím) hřebců a do chovu se dávají jejich potomci. Kam to vede? A vážně chovatelům koní kinských nevadí dvougenerační původ u plemenného hřebce, když sami jsou klepáni přes prsty? Trošku schizofrenní situace, nemyslíte?

      Vymazat
  7. máte pravdu paní-pane je to národní odkaz dá se říct názory se liší bohužel import koní což není na škodu horší je to do začlenění do plemenidby je značný často nekvalitní Qvaterbacka je kvalitní sportovní kůn výtka k hřebčímu výrazu je na místě barva td. plemeník spíš ne oní ví němci proč jej pustily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Quaterback je ryzák a nesplňuje tak oblíbenou barvu. Kdyby byl žluťák, tak jeho již dnes velká oblíbenost by rázem byla maximální.
      Neberu tu Quaterbacka za ideál, to opravdu ne. Použila jsem jej jako příklad, neboť s ním již několik KK klisen bylo připuštěno. Ale ruku na srdce, když už slovíčkaříme. Hoďte mi sem jméno kinského hřebce, který by mu dokázal konkurovat?

      Vymazat
  8. já vám zdělím proč je tam kde je Kolibri matřská strana je skoková takže je tu genetická pochybnost byl to bělouš delšího rámce ..§§


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolibri? Pak ale mluvíte o ryzákovi Quäntche Glückovi (Quaterback - Kolibri)? Já měla na mysli jeho otce Quaterbacka (po Quaterman). Proto jsme si nerozuměli :-)

      Vymazat
    2. nerozumim. Pokud byl otec matky siml dlouheho ramce, znamena to, ze i jeho vnuci budou simlove dlouheho ramce? nechcete vzit v potaz treba i dalsi tri prarodice, kteri k jeho genotypu prispeli? Chov koni neni klonovani, chvala bohu...

      Vymazat
  9. chtěla bych vědět kdyby Milan měl možností jezdců importu jak by obstál mimochodem se mi také líbí s pochybnostmi nad původem suohlasím, chody má užasné..

    OdpovědětVymazat
  10. lidičky toto je nic co bude za průser skrs hřebce 1879 CLIN D¨¨OR JEHO NÁKUP KOLIK STÁL KOHO jezditelnost je tak špatná jak vyslovit jeho jméno a mnoho dalších otázek co tet sním kdyby byl zadarmo tak sním nepřipustím..

    OdpovědětVymazat
  11. paní máte muchu na ní, otec matky je tak poctatný u klisny u hřebce je to minimální hlavně na ty starorakouské rodokmeny nepočítám kořistní klisny já o voze a vy o koze.

    OdpovědětVymazat
  12. pán tím pravdě podobně chtěl říc že je kolibri skokoví kůn jestli sem to pochápala

    OdpovědětVymazat
  13. To taky ale to potstatné je že nenese žádnou krev koní KK

    OdpovědětVymazat
  14. podstatné je že podle pravidel PK hřebců by neměl být uznán do chovu!! Původní krev KK je více méně "passé" a bazírování na "té krvi" už mi leze krkem. A argumentovat slovy, že to není špatný hřebec a dobře stavěný.... to má jako stačit v dnešní době k tomu aby byl hřebec uznán plemenným?

    OdpovědětVymazat
  15. První problém v KK je v tom, že při nástupu komunistů je začali bezvýznamně křížit s ČT, že je to tak správně, takže teď je KK prostě palomino odrůda českého teplokrevníka a já bych koně nezapsala ani do jedné z těchto knih. Nicméně Milana znám osobně- i když jen z jedné návštěvy, a znám i jeho nevlastního bratra (valach). Oba dva mají bezvadný charakter, jak jsem zjistila a Milan už od pohledu je PAN hřebec, bohužel podle fotky se fakt posuzuje blbě... Je pravda, že by si kinští zasloužili připuštění nějakým pěkným a kvalitním A1/1 ryzákem, nebo ještě lépe připustit a1/1 ryzačku, čímž obnovit krev, ale to je zase o něčem jiném. A co se týče neúplného původu... o tom bych diskutovala, na SCHČT se u Milana neobtěžovali přidat matku vůbec! Tak co to potom je? Merlin (milanův bratr) není zapsán vůbec- no jo, valacha se zapisovat asi ani nechce... a je toho víc, na Allpedigreebreed většinou, bohužel u českých to moc neplatí, dohledáte předky, někdy až do roku 1680 a dále (pokud jde o PRE), mnohem dál, než se dá dohledat na schct, kde už od určité linie dávají NZ

    OdpovědětVymazat
  16. Nezlobte se na mě, ale kde berete tu jistotu, že Milanův původ je neúplný? Viděla jste snad jeho PP? A teď nemyslím ty pochybné tabulky na internetu, ale skutečné papíry s rodokmenem? Já ano, vy asi těžko. Kdyby ano, těžko byste mohla po internetu šířit takové... lži a bláboly. Protože byste se totiž dozvěděla, že klisna číslo 763, se ve skutečnosti jmenovala 763 Blatná z matky 415 Bystrá (o: North Star) po velkopolském hřebci 3089 Hubertus (o:Hubertus).
    Vynášet takovéto závažné a uvapené rozsudky podložené tak chabými důkazy, je opravdu ubohé a zarážející. Pokud bychtom se totiž podívali na PK ČT, tak (jak jistě víte) se dozvíme, že z matčiny strany tam Milan původ nemá vůbec! A je to snad doopravdy pravda?
    To, že máte problém s tím, že na stránkách SCHKK Milan nemá doplňený původ je VÁŠ problém, ale spíš než na původ koně byste si v tomto případě měla postěžovat na správce webových stránek a psát si články o tom. Nebo si lépe ověřit fakta před tím, než něco takového uveřejním, protože tohle je s prominutím "na přes držku".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážená/Vážený anonymní,
      děkuji Vám za Váš názor. Pokud jste se skutečně podíval/-a na PK online SCHČT i na webové stránky SCHKK, pak je jasně vidět, že Milan tzv. "volná políčka" v původu má. U SCHČT dokonce kompletně chybí původ na straně matky, ale domovská PK - tedy KK uvádí generace 2. Z jakého důvodu bych tedy já měla pátrat po původu tohoto hřebce? Vzhledem k tomu, že se jedná o plemenného hřebce koní kinských, pak se přece mám spoléhat na informace na webu dané PK. Takže - pokud Milan má plný čtyřgenerační původ, proč není uveden?
      Než zde nadávat na mou osobu, bylo by lepší vzít potřebné doklady a podklady a jejich pomocí se u Svazu chovatelů koní kinských dožadovat doplnění neúplného původu. Je to jednoduché.
      http://www.schkk.cz/clanky/1464-milan.html

      Do té doby nemám důvod své stanovisko měnit :-)
      A není zač. Ráda jsem Vás na tento problém upozornila. Evidentně doteď nikomu pouhé 2 uvedené generace nevadily... ;-)
      Pořádek musí být

      Vymazat
  17. at hledám jak hledám nikde plný původ není, takže pokud je všude v evidenci chyba tak doporučuji zveřejnit kopii průkazu, kterou si samozřejmě ověříme ve Slatiňanech.

    OdpovědětVymazat
  18. můj kůň to není, takže já už se tím dále zabývat nebudu. Nicméně mne to tu přecijen trochu praštilo do oka, když jsem viděla knížku Milana i hříbat po něm a žádná prázná políčka tam rozhodně nebyla. Nicméně nerada mluvím do vzduchu, takže pokud by to přecijen někoho zajímalo, může se sám podívat.

    https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10659142_10204677408718945_4734109146201420648_n.jpg?oh=0e3597082d1557fa7dcb132caa3f244a&oe=548BED5A&__gda__=1418615311_021f66b4a9ffc009297e4adb7a89bb32

    https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10665191_10204677408438938_3499216448430444119_n.jpg?oh=7f4d2d05ef9bf50059f47bbb8f67673b&oe=54875C0A&__gda__=1422186613_7619f651c66e25095aa0a25d44af5292

    OdpovědětVymazat
  19. Tady se asi někdo nudil, že nemá na práci nic lepšího než se ve všem šťourat. Než příště napíšete nějaký článek doporučuji si nejdřív ověřit jestli se zakládá na faktech nebo ne...Ověřovat si něco zpětně ve Slatiňanech mi přijde trochu pozdě, když už někoho nařknete. Bohužel i v dnešní době na internetu nejsou úplné informace. Podle fotky, ale soudím, že Vám asi neříkají nic ani autorská práva. Když už kopírujete fotku ze soukromých stránek nebylo by od věci uvést správný zdroj a ne si vymyslet něco jenom pro formu,aby tam byl nějaký odkaz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážený/Vážená anonymní,
      informace o chybějícím původu pochází ze 2 databází (zmíněných výše). Nechápu rozhořčení na mou osobu, protože díky tomuto textu jste si vlastně Vy, příznivci/majitelé tohoto hřebce, teprve nyní všimli, že něco není v pořádku. Jsem ráda, že se nakonec ukázalo, že Milan plný původ má - jak jsem psala, licentace plemenného hřebce s pouze dvougeneračním původem by byla opravdu silná káva! Na tom se snad shodneme všichni.
      Takže co říci závěrem? Snad že se dobrá věc podařila, původ se našel a jistě bude brzy se stejně rozhořčeným tónem požadováno, aby byl doplněn především na webových stránkách SCHKK, kde je uveden jako plemenný hřebec. A jsem ráda, že tento text vzbudil takový ohlas, protože zdá se, že bez něj byste nápravu skutečně nepožadovali. A nepůsobí to dobře i na zahraniční chovatele (jen tak pro informaci: skutečně se občas diví, co je u KK možné).
      Ad fotografie: Byla vložena skrze odkaz (blogspot to umožňuje) na veřejnou databázi sporthorse-data (odkaz na Milana v této databázi zde: http://www.sporthorse-data.com/d?i=10766432). Já opravdu bazíruji na dodržování autorských práv a čtenáři vědí, že sem často ani nedávám fotografie, protože k nim nemám souhlas - a že mě za to čtenáři často kritizují a argumentují mi tím, že odkaz není zločin :-) Dle mého je ale uvedení autora fotografie slušnost. Tady jsem uvedla zdroj. Fotografii jsem tedy na Vaše přání z článku odstranila. Její odstranění z databáze sporthorse-data už musíte požadovat po správcích této databáze, kdo ji tam vložil netuším.
      Pěkný den
      PS: Pokud máte fotografie Milanových potomků, určitě za ně budu ráda nejen já :-)

      Vymazat
  20. jen tak mimochodem, pokud jste tu fotografii použila z výše zmíněných stránek, tak zrovna tam ten Milanův původ je. takže dohledatelný na internetu očividně je. to že není na stránkách SCHKK, není problém majitele koně, ale levost toho, kdo tam ty údaje zadával.
    Fotografie Milanových potomků jsou veřejně k dispozici stejně jako rodokmen, stačí jen hledat.
    když jsem zjistila jakým způsobem a koho zapisují do plemenné knihy KK, byla jsem docela v šoku, co všechno uchovní, aniž by zvíře viděli byť jen na fotce. to Milan je ještě borec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno,
      výše zmíněná databáze je bohužel často plná chyb, na tu se tedy na 100% bohužel spoléhat nedá. Ačkoliv nápad vynikající.
      Co se zapisování koní do PK týče, to by bylo na dlouhou diskuzi. Ale rovněž tomu často nerozumím. Je to bohužel tak, že chovatelé musí dělat "kontrolní komisi" a dožadovat vysvětlení proč, případně se snažit podobné věci řešit. Je to boj s větrnými mlýny, ale musí se vytrvat. Jinak to bude holt dál procházet... :(

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky