Nový cremello hřebec v ČR nakonec nebude

V srpnu tohoto roku jsem vás informovala o probíhajících jednáních ohledně cremello hřebce Alasdair GF (RFF The Alchemist xx - Cavalet Trojský), které vedlo ERC Pardubice-Mnětice s chovatelkou a majitelkou tohoto hřebce. Nyní vám již mohu sdělit, že Alasdair GF kolekci hřebců v Pardubicích nakonec nerozšíří.

Nastávající připouštěcí sezónu bude působit v Berlíně, přičemž připouštěcí poplatek bude 500,- euro. Podle mých informací bylo nejvíce dohadů kolem ceny za pronájem hřebce a také připouštěcího poplatku, protože dle pana Müllera by o tohoto hřebce zájem ze strany chovatelů nebyl. Opíral se o úbytek klisen, které zaznamenal jiný cremello hřebec v jeho nabídce, Diamante. Rozdíl klisen, které připustil první a druhý rok svého působení byl prý markantní. Rozhodnutí majitelky hřebce dát jej jinam vzhledem k financím, které jí byly nabídnuty, skutečně chápu. A to navzdory faktu, že byla ochotna přistoupit na pro ni nevýhodnou cenu. Ale tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až... (neboli zadarmo nám nikdo nic nedá).
Hřebce navíc odmítla uznat i RPK KK, ačkoliv má kinské předky. Prý se jim nelíbil otec. 
Mimochodem, Alasdair má bratry působící v chovu. Jsou jimi Glitter N'Cream GF (o: Glitter of Gold xx) a Blue Eyed Dream (o: Bloder Hans).
Alasdairovy fotografie si můžete prohlédnout na FB profilu Gestüt Falkenhorst (odkaz zde). 

Poznámka: Já sama žluté koně nemusím a kdo čtete tento blog nebo mé články na Equichannelu, pak jistě víte proč. Nemá cenu to sem psát znovu. A ačkoliv nemohu posoudit Alasdairův exteriér (neviděla jsem ho naživo ani jeho fotku v zoot. postoji), zaráží mě odpor proti otci coby "americkému" plnokrevníkovi (tedy anglický plnokrevník, ale z USA, rozumíme si, že ;-)? Možná mi někdo poradíte, co je na něm tak špatného (v rámci chovu žlutých koní)? A všichni víme, jak moc chov KK potřebuje geny plnokrevníků...


Komentáře

  1. Také nechápu, vždyť Alasdair má plnokrevného otce a SCHKK rozeslal jakési dotazníky, z nichž jasně vyplynulo, že chovatelé KK volají po A1/1 v chovu KK. Dalším fakt, který mě z letošní přehlídky KK zarazil, byla velká pochvala exteriéru tzv. podílových hříbat (matky KK, otec Rotspon a Guidam Sohn), když předtím z usnesení valné hromady 8.3 2014 bylo vydáno prohlášení, že se jednosměrná plemenitba už u KK tolerovat nebude a povolena je jen stejnosměrná. Možná to je na samostatný článek a diskuzi - viz: http://www.schkk.cz/clanky/aktuality/narodni-prehlidka-koni-kinskych-2014.html. Takže dost dobře nechápu, jak mohla být taková hříbata vůbec zapsaná, když svaz oznamoval, že tato skončí zapsaná jen jako "v teplokrevném typu" a nic víc? Přitom právě tato jsou v chovu KK daleko více potřebná než např. hříbata po Diamante nebo i hřebcích KK "takových kvalit" jako je Milan.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky