Výběr hřebců do plemenitby PK CS 2012 - výsledky

Tak už máme za sebou oba české výběry (resp. jeden výběr a jeden předvýběr) hřebců do plemenitby. V pátek 23. listopadu a v sobotu 24. listopadu se v JS Nesměň konal Výběr hřebců do plemenitby PK CS. Protože jsme tradičně dorazili na místo později, nestihli jsme starší hřebce. Bohužel, byla jsem zvědavá na dva starší, hřebce Caluca Z a Cynthia Z (případné informace ocením). 


Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že v pátek byl mezi staršími hřebci předveden rovněž hřebec Quäntchen Glück. A musím dodat, že překvapení to bylo nemilé, protože právě tohoto hřebce bychom rádi viděli naživo (jak jste si již určitě stačili všimnout, mám slabost pro drezurní hřebce). Velmi mě zklamal i přístup svazu CS, protože o účastni QG nepadla zmínka ani na webových stránkách Svazu, ani na stránkách JS Nesměň, což v dnešní "internetové" době je těžko odpustitelné.

Z ostatních hřebců byli na základě zápisu v jiné PK nebo výkonnosti vybráni:
  • Quäntchen Glück (Quaterback - Kolibri - Vers II)
  • Costly Friend (Silvio II - Časpal xx - Hugben xx)
  • Cannavaro (Cannavaros - Con Air - Caretino)   
 
Ze 14 mladých se předvedlo pouze 9.
Výsledné pořadí mladých hřebců:
  1. Caradox (Carambole - Lamoureux I - Paradox I)
  2. Quintero's Cassini (Quintero - Cassini I - Capitol I)
  3. Pandrhola (Padinus - Cassini II - Cor de la Bryѐre)
Quintero's Cassini tedy uspěl jak u komise ČT i CS: druhé místo u CS, třetí místo u ČT. U ČT dostal následující hodnocení, cituji: "Hřebec ve sportovním typu, velkého obdélníkového rámce, s hrubší hlavou, širším krkem, dobrou horní linií. Fundament kostnatý, s méně výraznými klouby. Krok je středně prostorný, klus je velmi dobrý - prostorný a vznosný. Skok je výbušný, silný a pružný s dobrou prací předních nohou." (zdroj: SCHČT)

Cannavaro (Cannavaros - Con Air - Caretino), vítěz ČT převýběru byl v "mimořádném výběru" pro PK CS uchovněn. Hřebec byl předveden na tvrdém povrchu spolu se staršími hřebci (bohužel jsme jej tedy nestihli) a skákat ve volnosti do haly šel před mladými hřebci. Od ČT komise získal následující hodnocení, cituji: "Velmi ušlechtilý, typický hřebec ve středním rámci, středně široký a hluboký, středně kostnatý, s ušlechtilou hlavou, klenutým krkem, nevýrazným kohoutkem, lehčím hřbetem a korektními postoji. Živý, středně prostorný krok, prostorný klus s vyšší akcí. Skok elastický, se silným odrazem zádi, s kvalitním skokovým lukem, hřebec respektuje vzdálenost překážek. (Zdroj: SCHČT).

Následují osobní dojmy (upozornění pro ty, kteří dále číst nebudou chtít)
Upozorňuji, že jsem byla přítomna Výběru hřebců pouze v sobotu, nemohu tedy hodnotit páteční předvedení hřebců. Po příjezdu mě zarazila neúčast Cannavara na klasickém Výběru, ale na druhou stranu to chápu. Co kdyby vyhrál i tady, a takhle mělo šanci více hřebců, že? Mrzelo mě jeho předvedení mezi staršími hřebci, jelikož jsme dorazili až na desátou hodinu, kdy měli být předvedení hřebci mladší. Naštěstí byl poté jako první předveden v hale na skocích ve volnosti, takže byla možnost si jej prohlédnout (já jen prostě nedám dopustit na předvedení na tvrdém, na písku v hale se hodně schová a hřebci mají tendenci se na volno více předvádět). Přestože se Cannavaro neúčastnil s ostatními mladými Výběru, měli diváci možnost jej s ostatními porovnat.
Contrast HG (Cornet's Stern - Caletto III) nebyl předveden. 
Pandrhola (Padinus - Cassini II), mě upřímně nenadchl ale ani nezklamal. Na tvrdém povrchu se nepředvedl špatně, chody celkem dobré, klus byl pěkný, skok ve volnosti mi nepřišel tak pohodový a samozřejmý. Hřebec působil snaživě, ale "něco" mi tam prostě chybělo, žádná lehkost při překonávání skokové řady, ale nahrazoval to právě evidentní snahou.
Pandrhola

Pandrhola
Farness (Warrant - Larino - Fedor) není žádný lehkonohý elegán. Ničím nevynikal, ve volnosti skákal absolutně průměrně a bořil skoky jeden za druhým. Evidentně mu to bylo celkem jedno, protože bořil i opravné skoky. Z mého hlediska jej příliš dlouho trápili opravou na nejvyšším skoku, v rámci výcviku hřebce měli skok o kousek snížit, nechat jej přejít opravu a hurá domů. Tento hřebec se umístil na Předvýběru hřebců do ČT na druhém místě. Jelikož jsem sledovala pouze online přenos, přišel mi Farness do budoucna zajímavý, i teď bych řekla, že má budoucnost, bohužel se ale v sobotu na CS akci nepředvedl zrovna v nejlepším světle. Na základě jeho sobotního předvedení bych jej do chovu nevybrala. Můžeme jen spekulovat, co bylo důvodem - zda to bylo přetažení po Předvýběru ČT nebo naopak volno...
Farness

Farness
Nesquick (Heartbreak ZH - Duellano II-57 - Shagya Mim.-4) jednoznačně do chovu ne. Krátký krk a pokud byste právě u krku udělali pomyslnou čáru, máme pěkné dva koně (pokud jim doplníte velikostně a proporčně odpovídající zbytek). Je menší a působí spíše jako valášek. Klus podprůměrný, jako šicí stroj. Ani skok ve volnosti nic, co by výrazně zaujalo. Do chovu opravdu ne.
Nesquick

Nesquick
 
Cannavaro (Cannavaros - Con Air - Caretino) se sice Výběru hřebců ofic. neúčastnil, ale do svého soukromého hodnocení jej zahrnu. Je to velmi pěkný hřebec s elegantní a ušlechtilou hlavou a pěkným pohybem (krok nebyl špatný, klus dobrý a prostorný a opravdu kvalitní cval - pozn. pořád posuzujeme skokového hřebce). Skokový projev byl skvělý, pohyb ze zádi. Prostě a jednoduše velmi sympatický hřebec, který u ČT vyhrál zaslouženě a je velmi dobře, že bude moci připouštět i u CS (asi by velmi složitě vysvětlovali jeho neuchovnění).
Rubín (Regulus xx - Furioso I-21 - Dietwar-4) nebyl předveden. Dle informací se bohužel po příjezdu do JS Nesměň zranil, tudíž se nemohl účastnit. Velká škoda. Myslím, že by ho více lidí rádo vidělo.
Corwinni (Winningmood van de Arenberg - Corrado II - Carthago Z) nebyl předveden.
Quintero's Cassini (Quintero - Cassini I - Capitol I) se mi líbil hodně. Na tvrdém povrchu předvedl velmi kvalitní chody, především klus byl proti ostatním hřebcům perfektní a ani krok nebyl špatný. V hale ukázal energický cval, pohon má evidentně "vzadu". Skok také bezproblémový, lehký a nenucený. Prostě radost se na tohoto hřebce dívat. Jsem velmi zvědavá na jeho budoucí kariéru. Hodně si mě získal právě pohybem, razím názor, že i skokový hřebec by se měl umět dobře hýbat ;-)
Quintero's Cassiny

Quintero's Cassiny
Quintero's Cassiny
Dartaňan (Leonce - Landos - Quoniam-161) tedy vůbec nezaujal. Snad jen svou velikostí a mezi ostatními ostříhanými hřebci působil jako "návštěva z hor", stejně tak byla škoda nezapletené hřívy. V každém případě mu chyběla jakákoliv elegance, pohyb byl tuhý, podprůměrný, skok těžký. Při předvedení na tvrdém povrchu to vypadalo, že kulhá a byl velmi rychle poslán do stáje. Do haly se ale dostavil a skoky ve volnosti absolvoval, přestože se mezi diváky stále mluvilo o kulhání. Mezi ostatními hřebci působil až "hromotlucky".
Dartaňan

Dartaňan
Jaguár (Jaguar Mail - Sun Valley xx - Scottish Rifle xx) nebyl předveden.
Caressa (Calido I - Contender - Silvester) patřil už od předvedení na tvrdém povrchu k favoritům většiny diváků. O to větší překvapení bylo, když nebyl do chovu vybrán. Chody předvedl průměrné, ale v hale a nad skoky působil sebejistě a velmi sympaticky. Spekulovalo se o důvodu neuchovnění, a to především o tom, že nemohou být uchovněni 2 hřebci z ERC Mnětice. Pravdu ovšem nikdo nezná a dle diváků, kteří byli i v pátek, bylo právě jeho páteční vystoupení absolutně průměrné a hřebec patří mezi línější, kterým musí stát někdo s bičem za zadkem. Přiznávám, že u tohoto hřebce jsem i já předpokládala uchovnění.
Caressa

Caressa

Caressa

Baloudai (Baloubet du Rouet - Ramiro-47 - Shagya Mim.) nebyl předveden.
Fres Belles (Quality Time - Burgraaf - Concorde)i předvedení na tvrdém povrchu nezaujal a v hale byl po zboření celého skoku s nepříjemným pádem poslán komisí domů.
Fres Belles

Caradox (Carambole - Lamoureux I - Paradox I) předvedl na tvrdém povrchu velmi pěkný pohyb. Jím také hodně zaujal, ale mnoho lidí spekulovalo o noze vtočené dovnitř. V hale předvedl dobré skokové vlohy a nakonec také celý výběr vyhrál.


 
Mé původně předpokládané umístění hřebců: 1. a 2. místo - Quintero's Cassiny nebo Caressa, 3. a 4. místo Caradox nebo Pandrhola    
  

Komentáře

Oblíbené příspěvky