Dramatické změny těsně před startem Světových jezdeckých her



Již jen pár dní zbývá do zahájení Světových jezdeckých her, ale emoce vyvolávají již nyní. Fanoušci z celého světa, kteří se těší na to nejlepší z jezdeckého sportu, zažívají během posledních pár dní doslova zklamání za zklamáním, neboť se dramaticky mění složení jednotlivých reprezentací a často jde o slavná jména.

DREZURA

Největším šokem pro fanoušky drezurního sportu bylo patrně ohlášení zranění a tedy nemožnosti startovat „zázračného hřebce“ Totilase, který patří k nejdiskutovanějším koním světa. Podle informací, které se dostaly do médií se Totilas zranil těsně před odjezdem do Caen a po poradě s veterinářem se jej majitelé rozhodli z WEG stáhnout a upřednostnit tak koně před touhou vítězit. Nutno dodat, že toto rozhodnutí nebo spíš ani ne tak rozhodnutí jako ohlášení, vzbudilo mezi fanoušky po celém světě velké emoce. Velká část z nich se těšila, že jej uvidí na vlastní oči a navíc po jeho dlouhé sportovní pauze. Okamžitě se také vyrojily spekulace podpořené i rozhodnutím nenechat Totilase startovat v küru v Cáchách, kde v předchozích soutěžích „zázračně“ zvítězil a porazil i výjimečně chybující světovou jedničku Valegra s Charlotte Dujardin. Mnozí spekulují o zdravotním stavu hřebce a jeho nepřipravenosti na tak velké závody jako jsou Světové jezdecké hry. Tyto spekulace budou ale žít i nadále, protože Totilas se ani tentokrát té největší světové konkurenci nepostaví a o jeho případném úspěchu se můžeme maximálně dohadovat. Jak uvedl server horses.nl s odvoláním na trenéra Sjefa Janssena, vyžádá si Totilasovo zranění nejspíš měsíce dalšího léčení, ale může se jednat i jen o týdny.  Místo dvojice Matthias Alexander Rath aTotilas tak do boje o cenné medaile vstoupí Fabienne Lütkemeier a D’Agostino.
Bojovat o cenné kovy nebude mít příležitost ani nizozemská jezdkyně Danielle Heikoop, jejíž Siro se rovněž zranil při tréninku. Pro nizozemskou reprezentaci je to další ztráta, protože kvůli zranění a bolestem nebude startovat ani UndercoverEdwardem Galem. Stav valacha se po zásahu veterináře zlepšil a po podání potřebných medikamentů by měl být během týdne v pořádku, jeho tým se ovšem rozhodl nic neriskovat a radši jej ze startu na WEG stáhnout. Edward Gal se tedy představí v sedle Glock's Voice.

PARKUR

Luciana Diniz, se na WEG kvalifikovala hned s 5 koňmi - Fit For Fun 13, Lacontino, Lennox, Upper Star a Winningmood, z nichž žádný ale není v optimální formě. Lennox a Winningmood se teprve nedávno vrátili do sportovního dění po zranění a zbylí tři koně za sebou mají náročnou sezónu. Luciana Diniz by optimálně mohla startovat s Fit For Fun, ale rozhodla se teprve desetiletou klisnu pošetřit a nevystavovat tak náročnému úkolu, jakým parkury na Světových jezdeckých hrách jistě jsou.
Constant van Paesschen se rozhodl bojovat o místo v belgické reprezentaci soudně, ale podle nejnovějších zpráv mu ani to nepomohlo a belgický tým zůstává v původním složení. Constant van Paesschen se spolu s majiteli svého koně Imminvest rozhodl obrátit na belgický arbitrážní soud (CBAS) poté, co nebyla dvojice nominována do reprezentace a ocitla se na místě 2. náhradníků. Soud jim vyhověl a rozhodl o tom, že je jejich místo v reprezentačním týmu oprávněné. Jak uvedl právník jezdce, jejich cílem bylo donutit belg. jezd. federaci k transparentnímu a hlavně obhájitelnému výběru členů reprezentace. Ovšem uzávěrka konečných přihlášek byla včera a belgická jezd. fed. se rozhodla nic neměnit a nenechat si zasahovat do svých práv. Uvidíme, zda bude mít celá kauza ještě nějakou dohru. V každém případě jednání Constanta van Paesschen rozdělilo fanoušky na dva tábory. Jedni ho obviňují z nesportovního chování, přeci jen domáhat se reprezentačního startu pomocí soudu jim přijde nevhodné. Jiní jej podporují a zmiňují především jeho vynikající formu a lepší úspěchy v momentální sezóně než jakých dosáhli někteří jezdci, kteří Belgii na WEG reprezentovat budou. 

VŠESTRANNOST

Michael Jung a Sam je také dvojice, kterou fanoušci v Normandii neuvidí. Čtrnáctiletý valach Sam, obhájce titulu, totiž začal krátce před WEG kulhat. Naštěstí se nejedná o nic vážného, ale na účast na Hrách to bohužel není. Michael Jung má naštěstí splněnou kvalifikaci i s devítiletou klisnou Rocanou a jeho start tak ohrožen není.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ani naší reprezentaci se bohužel nevyhla zranění, kvůli kterému nebude na Světových jezdeckých hrách startovat dvojice Aleš Opatrný a VDL Fakir. Náš tým tak v bojích o medaile v parkurovém skákání budou tvořit pouze 3 dvojice: Ondřej Zvára a Cento Lano Arcus, Zuzana Zelinková a Caleri II a Emma Augier de Moussac a její Danthe RDPS.
Podle nejnovějších informací serveru jezdci.cz bude na WEG chybět také reiningový jezdec Lukáš Brouček.

Doufejme, že je veškerá smůla pro Světové jezdecké hry vyčerpána a můžeme se těšit na skvělé sportovní výkony bez zranění. 
Držím palce všem českým reprezentantům v bojích o medaile!

PS: Přímo na místě bude i fotografka Šárka Votavová, těšte se proto na odkazy na její fotografie a články přímo z místa dění :-) Mimochodem, Cento Lano Arcus je plemenný hřebec působící v rámci PK CS.

Zuzana Zelinková a Caleri II (foto: Šárka Votavová)

Cento Lano Arcus (foto: Šárka Votavová)

Cento Lano Arcus (foto: Šárka Votavová)

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky