Předvýběr hřebců do plemenitby SCHČT - výsledky

Předvýběr hřebců do plemenitby pořádaný SCHČT je letos za námi. Kolekce působila velmi zajímavě, nakonec však několik hřebců nedorazilo a počet hřebců účastnících se předvýběru byl nakonec spíše rozpaky vzbuzující. 

Výsled umístění hřebců:

  1. Cannavaro (Cannavaros - Con Air - Caretino), holšt., smíš. běl. (ZH Tlumačov)
  2. Farness (Warrant - Larino - Fedor), KWPN, tmavý hnědák (ZH Písek)
  3. Quintero's Cassini (Quintero - Cassini I - Capitol I), holšt., hnědák
  4. Cocain (Caesar - Carbido - Lancester), ČT, smíš. běl.
  5. Cascalo (Casall - Calato - Martel xx), holšt., č. běl. (ZH Tlumačov)
  6. Falkence (Federweisser - Faraday - Lopez), ČT, ryzák
  7. Jaguár (Jaguar Mail - Sun Valley xx - Scottish Rifle xx), CS, tm. hnědák

Ze starších hřebců uspěli:

  • Chanell (Charon - Andiamo - Dolentino), hann., tm. hnědák
  • Grandioso van de Dwerse Hagen (Hunter DH - Eoghan du Mervaux - Eaton du Rezidal), angloevr. PK, hnědák
  • ??? - hřebec nebyl vehledu uveden, bohužel nebylo komentátorovi rozumět. Doplním co nejdříve. Ale hřebec je uchovněn podmínečně, majitel musí doložit výkonnost. 
No a osobní dojmy? Nejprve nastoupilo jakési lehčí rozčarování, přímý přenos byl sice výborný (sekal se jen pár minut), ale příliš tmavý. Rovněž záběry kamer při skocích ve volnosti zepředu nejsou příliš vypovídající pro diváky. Ale buďme vděčni za online přenos a doufejme, že v příštích letech se rozšíří i o předvedení hřebců na tvrdém povrchu. Mé dojmy jsou tedy ovlivněny online přenosem a rovněž jsem nesledovala každou vteřinu.
Co se jednotlivých hřebců týče, nakonec jsme se s komisí jakž takž shodli. Cannavaro patřil mezi naše favority od počátku, ten si myslím potěší hodně chovatelů. Farness je rovněž zajímavé zvíře a jeho zbrklost je doufejme jen důsledkem mládí. Quintero's Cassini, který šel jako předposlední rozhodně potěšil, coby diváci jsme si již začali zoufat nad kvalitou hřebců. Neměl špatný pohyb ani styl skoku. U Cocaina s uchovněním nesouhlasím, tam za mě rozhodně mělo zaznít ne. Cascalo je hřebec, o kterém jsme si říkali, že jej určitě uchovní kvůli původu, pokud nebude úplný exteriérový šmejd. Upřímně, čekala jsem dle papírových předpokladů více, na skocích se příliš nepředvedl. Nenadchl, ale uvidíme jak se vyvine v budoucnu. Falkence zaujal. Sympatický hřebec, za mě rozhodně lepší než na čtvrtém místě umístěný Cocain. Bude velmi zajímavé sledovat jeho budoucí kariéru. No a Jaguár, to je kategorie sama o sobě. Toho bych také neuchovňovala. Působil spíše jako klisna a hodně krevnatě. Ale určitě by se našli lepší hřebci, kteří by dodali potřebnou krev než právě tento. Předvybrán nebyl hřebec Cicero, u toho jsem velmi zvědavá na důvody. 

Co mě mrzí, je absolutní nedostatek drezurních hřebců. Loni byli na předvýběru snad jen 2, letos nahlášen 1, který se nakonec neúčastnil. U některých skokových hřebců nebyl pohyb špatný, ale to s ohledem na skokové zaměření, rozhodně by neobstáli ve srovnání s drezurně prochovanými jedinci. V chovu ČT drezurní krev chybí hodně a mělo by se s tím začít něco dělat, protože jak si mnozí všimli, drezuře se věnuje čím dál více lidí.

Pokud bych měla svůj dojem z letošního předvýběru shrnout, pak tedy nic moc extra. Očekávání dle pohledu na původy hřebců byla bohužel příliš velká. V každém případě zaslouženě vyhrál hřebec Cannavaro a ačkoliv mě žádný z hřebců ze židle nenadzvedl, myslím že si svá místa v chovu najdou (pokud tu ovšem zůstanou a nebudou obratem prodáni). Povšimněte si také, že neuspěl žádný z hřebců ze Sprehe.

PS: K původům si něco bližšího povíme příště :-) 

 


Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky