Český sportovní kůň - nová PK v ČR!

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Navzdory nepříliš vysokému počtu chovných klisen v ČR, jejichž počet coby připuštěných klesá a klesá, a které jsou více či méně roztříštěny mezi 2 nejsilnější hráče na českém "trhu", tedy Svaz chovatelů českého teplokrevníka a Svaz chovatelů slovenského teplokrevníka chovaného v ČR (ten název mě baví i po letech, vás ne?) - koně Kinští a moravský teplokrevník ať prominou, se na českém chovatelském písečku objevuje další hráč, a to Svaz chovatelů českého sportovního koně - zkráceně SCHČSK. A ambice má velké!
Zatím je z "utajených" (znáte něco mezi koňáky skutečně tajného, co by někomu ve stáji náhodou z pusy neuteklo?) podrobnějších informací známo následující:

  • zápis klisen do PK: zapisovány budou klisny s min. 2 generačním původem od KVH 157 cm
  • zápis hřebců do PK: zapisováni budou plemenní hřebci s min. 3 generačním původem a akceptováni budou všichni plemenní hřebci, kteří jsou körováni v rámci WBFSH (z nejsilnějších členů jmenujme hannoverský, holštýnský, oldenburský svaz nebo také KWPN, belg. t. a Zangersheide)
  • podle zahraničního vzoru budou klisnám udělovány tituly/prémie
  • podle zahraničního vzoru budou klisny podle vlastní výkonnosti nebo výkonnosti potomstva moci být zařazeny do různých oddílů PK (A - potomstvo s výk. T a výše, B - klisna s vl. výk. S a výše, C - klisny oceněné prémií)
  • podle zahraničního vzoru bude kromě podzimního körungu (= výběru hřebců do plemenitby) a následné aukce hřebců pořádána ve stejný termín také aukce koní plemene český sportovní kůň (zatím to prý vypadá na aukci všech kategorií, až se to rozběhne, budou se např. aukce hříbat pořádat v létě, spolu se sportovními koňmi) - osobně si myslím, že by tu stačila jedna ročně
  • podle zahraničního vzoru budou hřebci absolvovat staniční výkonnostní zkoušky, kde bude zařazena i terénní zkouška 
  • podle zahraničního vzoru se chystají inspekce potomků - v hříběcím věku, ve 3 letech a v 5 letech (pokud nebudou vyhovovat, bude plemenný hřbec, tedy jejich otec, z chovu vyřazen)
  • prý je v plánu spolupráce se zahraničím a tedy zapůjčování min. prověřeného 1 drezurního a 1 skokového hřebce na 1 přip. sezónu coby zajištění služeb od svazu chovatelům, ostatní hřebci budou od soukromých majitelů + hřebčinců
Více se neví (možná ví, ale nedoneslo se mi). Vše je zatím v režimu tajné, dokud nebude štempl od ministerstva.
Jak se vám to líbí? Budete uvažovat o zápisu své klisny? Jak se vám tyto plány líbí? Víte víc - nenechte si informace pro sebe a podělte se s námi.
PS: Neptejte se mě, kdo za tím stojí. Opravdu vás nenapadne člověk/lidé, kteří mohou mít v dnešní době pohnutky pokoušet se tu rozběhnout vlastní PK, tedy v překladu vlastní byznys?

Komentáře

  1. To je dobrý apríl :-D povedené :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tý jo!! Já to sežrala i s navijákem!
      Marti! :-D

      M.

      Vymazat
    2. Jsem ráda, že se letošní apríl líbil :)

      Vymazat
  2. Ach, jo. Škoda, že je to apríl. Kdyby něco takovéhoexistovalo, už bych tam s kobylama šla. Už mě naše "svazy" lezou krkem. To co se stalo na finále skoku ve volnosti, bylo opravdu poslední kapka :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se tak trochu obávám, aby se z mého aprílu nestala pomalu, ale jistě skutečnost. Myslím, že naše republika opravdu nepotřebuje další plemeno koní, ale potřebuje silný chovatelský svaz, který bude podporovat své členy/chovatele a chovatele, kteří jej budou reprezentovat ve sportu i na chovatelských akcích :) (občas je těžké býti optimistou)

      Vymazat
  3. po tom, co se děje v čt, je jiná PK jen logické vyústění

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky