Založen Svaz chovatelů českého trakéna

Na webu Svazu chovatelů slovenského teplokrevníka v ČR se objevila velmi zajímavá zpráva o založení Svazu chovatelů českého trakéna. Rozhodně stojí za povšimnutí
Dle mého je to důvod k oslavám. Jen doufejme, že bude dodržena čistota trakénského chovu a do PK nebudou zapisovány všechny možné (i nemožné) klisny bez ohledu na původ či kvalitu, tak jako tomu bylo v případě CS a jak se tomu děje např. u barokního pinta.
Trakénští koně ovlivnili téměř všechny německé teplokrevné chovy, ale sami si uchovali "čistotu". Do své PK nepouští příslušníky jiných plemenných knih. A navzdory tomu (navzdory zmiňuji schválně, protože stačí se podívat na PK KK, kde si s tím poradit neumí a PK CS, která pro změnu otevře své brány téměř všemu) nadále patří mezi elitu. Trakénský kůň, to je De Niro, Hohenstein, Latimer, Caprimond, Kostolany, Gribaldi, Münchhausen a mnoho dalších. Srdce každého koňáka (a především toho "postiženého" drezurou) se při zmínce o těchto "velikánech" rozbuší rychleji.  
Trakénští koně se u nás v minulosti neztratili a doufejme, že tomu tak bude i nadále a stavy "čistokrevných" trakénů u nás se budou jen rozšiřovat :-)

A jaký je Váš názor? Vítáte založení Svazu chovatelů českého trakéna?

Komentáře

  1. Marti, jen te doplnim, trakenska PK samozrejme uznava i prislusniky jinych plemennych knih, ted jde o to ktere :) jsou to anglicky plnokrevnik, shagya arab a angloarab. Tak to jen tak pro poradek .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš samozřejmě pravdu, Judit. Tebou zmíněná plemena jsem nezmiňovala, neboť jsou po generace využívána k zušlechťování trakénského koně. Moje chyba.
      Příště se pokusím být přesnější. ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky